DNK Dan #2

Danas ćemo se pozabaviti proučavanjem ptica našeg komšiluka i potruditi se da im ove tople letnje dane olakšamo time što ćemo im napraviti pojilicu (kupatilo)! Ovo istraživanje sprovodimo u tri koraka.

  1. Istraživačka igrica: Veoma veoma tiha potraga za pticama 

Izdvojite sat vremena za šetnju komšilukom ili obližnjim parkom, obalom reke, livadom, a možda možete i samo da gledate sa prozora ili terase. Idealno bi bilo da u okolini ima što više drveća ili žbunja! Tada pažljivo naoštrite čula i budite veoma veoma veeeeeeoma tihi! Posmatrajte svoju okolinu i ukoliko uočite neku pticu, fotografišite je telefonom, a ukoliko cvrkuće, snimite zvuk ili video! Kada se sa istraživanja svog kraja vratite kući, najvažniji deo posla je pred vama – prepoznavanje vrsta! Aplikacija “Ptice na dlanu” će vam u tome pomoći. Ukoliko imate pitanja bez brige uvek nam možete pisati!

Svaka uočena ptica nosi određen broj poena. Ptice koje nisu navedene, a uočili ste je i saznali njen naziv pomoću aplikacije, nose 6 poena. Saberite sve poene pre popunjavanja upitnika! Na slici ispod ili ovde možete unositi crticu za svaku pticu koju spazite i na kraju sabrati svoje poene. 

Kada završite sa posmatranjem i prepoznate ptice koje ste videli, unesite podatke u upitnik na ovom linku. Fotografije i audio snimke pesama ptica nam šaljite preko Vajbera.

Šta vam je potrebno za ovu potragu?

  • Ukoliko imate, bilo bi super da ponesete dvogled
  • flašica vode
  • kačket ili drugu zaštitu od sunca
  • olovka i papir, na kom možete zapisati šta ste uočili
  • telefon sa pristupom internetu
  • instalirana aplikacija “Ptice na dlanu”

2.  Pravimo „ličnu kartu“ omiljene ptice (preporučeno za uzrast iznad 11 godina)

Informacije o svojoj omiljenoj ptici potražite na internetu ili pitajte ukućane, ostalu decu na kampu ili naučne demonstratore i demonstratorke. A onda popunite podatke o omiljenoj ptici koji su navedeni na ovoj slici ispod.

3.  Pravimo pojilicu, evo uputstva