ДНК 2013.

Центар за промоцију науке је у јулу и августу 2013. организовао Дечји научни камп – „ДНК“ у Виминацијуму, римском граду и војном логору из I века

О Виминацијуму

Некадашњи римски град и војни логор Виминацијум представља важно место домаће али и светске културно-историјске баштине. Ово археолошко налазиште се налази у близини Костолца, на 12 км од Пожаревца. Виминацијум је познат по изузетним објектима као што су аквадукт у дужини од близу 10км, касно атничке базилике, пољопривредна имања римских војинка ветерана али и по остацима занатских радњи и парних купатила.

О дечјим научним камповима

Дечји научни кампови су места на којима, кроз пажљиво осмишљене и забавне програме, деца развијају научни поглед на свет, радозналост, креативност и тимски дух. У друштвима заснованим на знању дечји научни кампови представљају важну карику у изградњи научно писмене омладине.

О ДНК

Центар за промоцију науке је током лета 2013. омогућио малишанима да буду део ДНК – дечјег научног кампа у Виминацијуму.

Идеја научног кампа је да деца у природном окружењу, у друштву вршњака, на интересантан и интерактиван начин упознају науке као што су археологија, антропологија, палеонтологија, биологија, физика, хемија, метеорологија, астрономија и психологија.

Полазници ће дуго памтити искуства из научног кампа – мноштво забавних активности, открића, лично ангажовање у активностима које воде професионални едукатори пуни ентузијазма, дружење са вршњацима сличних интересовања.

ГРУПЕ ПОЛАЗНИКА

Величина групе је била ограничена на 12 деце по термину. То је оптимална величина групе како би полазници имали сву индивидуалну пажњу стручних едукатора и аниматора која му је потребна.

Сваки камп је трајао 3 дана, од четвртка до суботе.

УЗРАСТ ПОЛАЗНИКА

Камп је намењен деци узраста од 8 до 14 година.

ДАТУМИ ОДРЖАВАЊА КАМПА

0 термин: од 10. до 12. августа,
I  термин: од 08. до 10. августа,
II термин: од 22. до 24. августа.

ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ КАМПА

Дечји научни камп је трајао три дана и подразумевао је низ активности. Полазници су имали прилику да учествују у великом броју радионица из разних научних области.

 1. Чик погоди ко сам
 2. Записи из прошлости
 3. Шетамо шестоношке
 4. Зелени алхемичари
 5. Начуљи очи, рaзрогачи уши!
 6. ЕЕЕ… то је та енергија!
 7. Пијеш воду, кло, кло, кло, не знаш шта је H2O
 8. Откуд мени ти мишићи?
 9. Гаталинке, муве и комарци – временске прилике
 10. Царе, царе господаре колико је сати?
 11. Природне мућкалице
 12. Кроз васиону и векове
 13. Скала свемира
 14. Звездани точак – Планисфера
 15. Насељиви светови
 16. Велики медвед

КАКО СЕ ПРИЈАВИТИ

Све полазнике ДНК пријавили су родитељи попуњавањем формулара који се налази на следећем линку: http://prijave.cpn.rs/kamp/

Пријављивање је тренутно затворено.

Када буде покренута нова серија ДНК, родитељи ће бити позвани да своју децу пријаве на сајту ЦПН.

ЦЕНА УЧЕШЋА

Трошкови боравка једног детета током тродневног кампа у Виминацијуму обухватали су превоз, храну, смештај и све програмске активности које води тим професионалних едукатора и аниматора. Сви учесници кампа такође су добили и поклон-пакет.

Трошкови боравка током лета 2013. износили су 15.000,00 динара.

Уплата се вршила на рачун Центра, а детаљне инструкције родитељи су добијали након што попуне пријаву и добију позив за учешће.

АЗБУКА КАМПА

Активности кампа ће бити прилагођене узрасној групи учесника. Активности ће укључивати: интерактивне радионице из низа научних области, извођење научних експеримената, спортске игре, друштвене игре, ноћно посматрање звезданог неба, обилазак знаменитих места у Виминацијуму и најближој околини.

Алергије:

Молимо Вас да нам посебно скренете пажњу уколико дете има алергијске сметње како бисмо предузели потребне мере да током рада кампа спречимо могуће алергијске реакције.

Аниматори:

У сваком тренутку ће о вашој деци бринути тим аниматора –људи пуних позитивне енергије који имају велико искуство у раду са децом. Овај тим, под вођством психолога, ће водити рачуна и да деца слободно време на кампу проведу на најзабавнији и најкориснији начин, упознајући се, градећи пријатељства, али и развијајући сопствену креативност и самопоуздање.

Едукатори/наставници:

Едукатори који раде са учесницима кампа су сертификовани предавачи природних наука са 5-10 година искуства рада са децом.

Обележавање личних ствари:

Молимо вас да означите све личне ствари вашег детета које носи са собом. То ће нам омогућити да брже и лакше пронађемо ствари уколико се нађу и доспеју у одељак за изгубљено-нађено.

Изостанак: 

Уколико је ваше дете спречено да присуствује кампу, молимо вас да што пре обавестите ЦПН позивом броја: 011 24 00 260.

Лекови:

Уколико током трајања кампа ваше дете треба да узима одређене лекове потребно је да нас предходно обавестите о томе. Такође Вас молимо да пошаљете само оне лекове које је неопходно да дете узима у току рада кампа, са претходним обавештењем које ће бити предато вођи кампа. Потребан лек мора бити стављен у затварену амбалажу правилно обележен именом детета и са записаним временом и учесталошћу узимања.

Личне ствари:

ЦПН чини све разумне покушаје да заштити имовину учесника. Ипак, предлажемо да ученици оставе вредне ствари, (посебно електронске уређаје, мобилне телефоне, скупоцен накит) код куће.

Молимо за разумевање да ЦПН не може бити одговоран у случају губитка, уништења или крађе вредних ствари.

Лоше време:

У случају лошег времена, активности кампа ће бити организоване у затвореним просторима Виминацијума.

Одећа и обућа:

Веома је важно да деца буду комотно обучена. Учесници кампа би требало да носе мајице, кратке панталоне или фармерке, памучне чарапе, патике или лаку обућу са затвореним прстима. Сви учесници би требало да понесу џемпер или јакну за случај кише или хладног времена.

Отказивање:

Уколико се не пријави довољан број учесника кампа за одређени термин, ЦПН има право да откаже групу. У том случају родитеље ће контактирати особа из ЦПН и информисати вас о другим могућностима.

Полазак:

На камп се полази према важећем распореду викенда за јул или август, у 8 h испред ЈАТ-овог терминала на тргу Славија. Потребно је доћи двадесетак минута пре времена планираног за полазак.

У случају да родитељ жели да доведе дете директно у камп, у обавези је да у Виминацијум стигне до 10 h на дан почетка кампа и потражи одговорну особу која  ће преузети даље обавезе око смештаја ученика.

Повратак:

Полазак за Београд је предвиђен трећег радног дана кампа у 17h. Долазак у Београд је планиран око 18.30h испред ЈАТ-овог терминала на тргу Славија.

У случају да родитељ жели да дође по дете у камп, у обавези је да у Виминацијум стигне до 16h тог дана и потражи одговорног вођу пута.

Понашање /Очекивања:

Добро понашање је кључна компонента успешног искуства на летњем кампу. У настојању да се обезбеди рад и безбедан боравак у кампу, важно је да сви учесници понашају према правилима кампа. У кампу се очекује да се поштују едукатори/наставници и остало особље кампа у сваком тренутку. Неодговарајуће, насилно понашање се неће толерисати. Примери неприкладног понашања укључују ( али нису ограничени на ): псовање, називање других погрдним именима, безобзирно угрожавање имовине кампа, непоштовање договора о програму, присвајање туђе имовине.

ЦПН задржава право да отпусти сваког учесника за чије понашање сматра да је неодговарајуће и да ремети рад, односно утиче на целокупно пословање кампа. У том случају биће позвани родитељи који су у обавези да дођу и преузму своје дете.

Рокови:

ЦПН ће учинити све напоре да прими ваше дете. Међутим, имајте на уму да број учесника кампа не може бити већи од 12. Због тога је важно да ваше дете пријавите на време.

Сагласност за фотографије вашег детета:

Током трајања кампа ваше дете ће током радионица или обиласка локалитета бити више пута фотографисано или снимљено. Због тога је потребно да дате вашу сагласност. Фотографије неће ни на који начин бити злоупотребљене, продате или позајмљене већ  ће бити коришћене једино у сврху спровођења промоције програма ЦПН.

Ако не желите да ваше дете буде фотографисано, молимо вас да то нагласите на формулару.

Заштита од сунца и воде за пиће:

Како је простор на коме се налази Виминацијум на отвореном, са врло мало дрвећа (природног хлада), обавеза учесника кампа је да се добро припреме, што подразумева ношење капа/качкета/шешира, креме за сунчање и креме против уједа инсеката.

Током рада на отвореном, водиће се рачуна да сваки учесник има довољне количине воде за пиће.