Семинар о рецензирању

Семинар о рецензирању

У петак, 17. новембра, одржан је други Семинар о рецензирању за истраживаче у просторијама Научног клуба ЦПН-a[:]

2

Након изузетно посећеног првог Семинара, ЦПН је у петак, 17. новембра, на истом месту, организовао још један семинар за истраживаче, на коме су говорили др Александар Декански, научни саветник са Института за хемију, технологију и металургију (ИХТМ), др Олгица Недић, научни саветник са Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП), др Невена Буђевац, доцент са Учитељског факултета Универзитета у Београду, др Ивана Дрвеница, научни сарадник са Института за медицинска истраживања.

3

4

Излагања предавача обухватила су готово све аспекте рецензирања, у распону од практичних упутстава рецензентима и етичких аспеката рецензентског посла, до ширег друштвеног значаја рецензирања и све популарнијих рецензентских база и форума као што је Publons.

Ово је први семинар који се на један свеобухватнији начин бави обучавањем за обављање овог одговорног посла. Нажалост, ни у свету, а поготово код нас, скоро да не постоји систематско и институционализовано обучавање истраживача за рецензирање. Знање и пракса се преузимају од старијих колега или се стичу временом.

5

Наредни Семинар о рецензирању за истраживаче биће одржан средином јануара на Универзитету у Новом Саду.

Остале активности