Друштвени дијалог поводом укључивања жена у технолошке и друштвене иновације

Друштвени дијалог поводом укључивања жена у технолошке и друштвене иновације

Представнице Центра за промоцију науке учествовале су у друштвеном дијалогу Укључивање жена и девојака у технолошке и друштвене иновације – изазови у развоју институционалног оквира у организацији Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са Министарством науке, технолошког развоја и иновација. 

Повод за одржавање дијалога су активности у области развоја институционалног оквира за укључивање жена и девојака у технолошке и друштвене иновације за период од 2021. до 2030. године. Жене су тренутно у мањем броју заступљене у науци, те упркос порасту броја образованих, тешко отварају врата научних установа, а још теже стижу до признања и водећих положаја у науци, због чега се овој теми придаје посебан значај.

У току друштвеног дијалога Укључивање жена и девојака у технолошке и друштвене иновације – изазови у развоју институционалног оквира истакнута је посебна улога жена у високообразовним и научним институцијама и њиховом друштвеном и економском статусу, док су учесници дијалога разменили искуства и мишљења о већој родној видљивости и представљању на путу јавног интегритета. Иако су знање, моћ знања и достигнућа неоспорни, жене се у јавном дискурсу изостављају под утицајем традиционалних образаца родних улога.

Дебата о развоју институционалног оквира за укључивање жена и девојака у технолошке и друштвене иновације je полазна основа за сагледавање тренутног стања у овој области и свих аспеката који воде јачању интегритета и унапређењу положаја жена и девојчица у технолошким и друштвеним иновацијама.

В.д. Центра за промоцију науке др Марјана Бркић отворила је панел нагласивши да код младих треба радити на освешћивању родних стереотипа, као и да је изузетно важно развијати додатне програме који охрабрују девојчице да учествују у СТЕМ дисциплинама. Катарина Стекић, саветница при Сектору за међународну сарадњу, изнела је потом резултате пројекта Hypatiа, као и истраживања у оквиру пројекта STEM it like a girl, где је показано колики је значај доприноса жена у науци на које младе девојке могу да се угледају. Остале говорнице су објасниле какво је стање у предузетништву и какви су правни оквири на које жене могу да се ослоне, као и са којим се изазовима сусрећу жене које покрећу сопствене бизнисе и покушавају да пласирају своје производе или патентирају своје изуме. На самом крају друштвеног дијалога сумирани су закључци и предложени су даљи кораци за унапређење положаја жена у технолошким и друштвеним иновацијама.

Друштвени дијалог са пратећим материјалима може се у целини погледати на YouTube каналу Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Остале активности