На Пољопривредном факултету Универзитета у Београду, у петак, 29. августа, одржано је 13. национално студентско такмичење Екотрофелија Србија 2025, у организацији Удружења прехрамбених технолога Србије (УПТС), уз подршку компаније Dr. Oetker, организације Helvetas и Центра за промоцију науке, а под покровитељством Министарства науке, технолошког развоја и иновација.
Прво место и признање за најиновативнији еколошки прехрамбени производ освојила је екипа „Без глутена, без проблема“, састављена од студената Пољопривредног факултета и Факултета организационих наука Универзитета у Београду, као и Академије струковних студија Београд. Они су представили иновативну безглутенску смесу на бази сирка, производ који је у потпуности биљног порекла, са бројним здравственим и еколошким предностима.
Председник Удружења прехрамбених технолога Србије, проф. др Виктор Недовић, на самом почетку обратио се присутнима и нагласио важност континуитета такмичења: „Ова година је била посебна јер смо, упркос околностима, успели да очувамо дух такмичења. Желео бих посебно да истакнем допринос чланова жирија, који су својим знањем и искуством допринели квалитету оцењивања и помогли да се пројекти додатно развију у правцу европског такмичења.“
Говорећи о перспективи победничког тима, др Недовић је поручио „да ће најбољи тим представљати Србију на престижном сајму прехрамбене индустрије у Келну, што је јединствена прилика да се победници покажу и у европском и светском контексту“, да би на крају свог излагања истакао шири значај овог такмичења: „Све ово показује да је Екотрофелија много више од такмичења – то је заједнички напор институција, компанија и појединаца да подстакну младе да развијају иновативне и одрживе прехрамбене производе. Хвала свима који су помогли да и овог пута успемо.“
Члан победничког тима Милорад Јанковић објаснио је за сајт ЦПН-а како је настала идеја за – како ће се испоставити – победнички производ: „Идеја за наш производ настала је на Пољопривредном факултету, кроз сарадњу са колегиницом која је у свом докторском раду истраживала сирак. Увидели смо његове бројне бенефите, а истовремено и чињеницу да је готово потпуно незаступљен, како на домаћем тако и на европском тржишту.“ Милорад је потом нагласио колико је важно то што су успели да окупе мултидисциплинарни састав: „Долазимо из три различите институције. Имамо студенте Пољопривредног факултета из различитих области технологије, колегиницу са гастрономије и колегу са ФОН-а, који нам је помогао у маркетингу и финансијском делу пројекта.“
Говорећи о самом производу, Јанковић је појаснио: „Наш производ је безглутенска смеса на бази сирка. Она има бројне здравствене предности – антиоксидативна, антиинфламаторна и антиканцерогена својства. Нутритивно је богата протеинима и влакнима, а обогаћена је и лизином и триптофаном. У потпуности је биљног порекла и намењена свима који не конзумирају намирнице животињског порекла“, да би на самом крају истакао и еколошки аспект: „Посебно желим да истакнем да су све компоненте које смо користили отпорне на високе температуре и сушу, што је од великог значаја у светлу климатских промена са којима се суочавамо.“
Победнички тим „Без глутена, без проблема“, који ће представљати Србију на европском такмичењу које се реализује у оквиру једног од највећих сајмова хране ANUGA у Келну, чине: Милорад Јанковић (Пољопривредни факултет), Матеа Таубнер (Академија струковних студија), Вигор Илић (Пољопривредни факултет) и Лука Петровић (Факултет организационих наука).
Други тим, Микродуо, чиниле су две студенткиње четврте године Микробологије хране на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду. Оне су се фокусирале на минималан отпад и максимално коришћење ресурса. Представиле су чипс направљен од батата друге класе и других сировина које би иначе постале отпад, а за допуну укуса користиле су умак од домаће малине, истичући потенцијал домаћих састојака.
Фото: Немања Панчић