Екипа „Без глутена, без проблема“ победник 13. националног студентског такмичења Екотрофелија

Екипа „Без глутена, без проблема“ победник 13. националног студентског такмичења Екотрофелија

На Пољопривредном факултету Универзитета у Београду, у петак, 29. августа, одржано је 13. национално студентско такмичење Екотрофелија Србија 2025, у организацији Удружења прехрамбених технолога Србије (УПТС), уз подршку компаније Dr. Oetker, организације Helvetas и Центра за промоцију науке, а под покровитељством Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Прво место и признање за најиновативнији еколошки прехрамбени производ освојила је екипа „Без глутена, без проблема“, састављена од студената Пољопривредног факултета и Факултета организационих наука Универзитета у Београду, као и Академије струковних студија Београд. Они су представили иновативну безглутенску смесу на бази сирка, производ који је у потпуности биљног порекла, са бројним здравственим и еколошким предностима.

Председник Удружења прехрамбених технолога Србије, проф. др Виктор Недовић, на самом почетку обратио се присутнима и нагласио важност континуитета такмичења: „Ова година је била посебна јер смо, упркос околностима, успели да очувамо дух такмичења. Желео бих посебно да истакнем допринос чланова жирија, који су својим знањем и искуством допринели квалитету оцењивања и помогли да се пројекти додатно развију у правцу европског такмичења.“

Говорећи о перспективи победничког тима, др Недовић је поручио „да ће најбољи тим представљати Србију на престижном сајму прехрамбене индустрије у Келну, што је јединствена прилика да се победници покажу и у европском и светском контексту“, да би на крају свог излагања истакао шири значај овог такмичења: „Све ово показује да је Екотрофелија много више од такмичења – то је заједнички напор институција, компанија и појединаца да подстакну младе да развијају иновативне и одрживе прехрамбене производе. Хвала свима који су помогли да и овог пута успемо.“

Члан победничког тима Милорад Јанковић објаснио је за сајт ЦПН-а како је настала идеја за – како ће се испоставити – победнички производ: „Идеја за наш производ настала је на Пољопривредном факултету, кроз сарадњу са колегиницом која је у свом докторском раду истраживала сирак. Увидели смо његове бројне бенефите, а истовремено и чињеницу да је готово потпуно незаступљен, како на домаћем тако и на европском тржишту.“ Милорад је потом нагласио колико је важно то што су успели да окупе мултидисциплинарни састав: „Долазимо из три различите институције. Имамо студенте Пољопривредног факултета из различитих области технологије, колегиницу са гастрономије и колегу са ФОН-а, који нам је помогао у маркетингу и финансијском делу пројекта.“

Говорећи о самом производу, Јанковић је појаснио: „Наш производ је безглутенска смеса на бази сирка. Она има бројне здравствене предности – антиоксидативна, антиинфламаторна и антиканцерогена својства. Нутритивно је богата протеинима и влакнима, а обогаћена је и лизином и триптофаном. У потпуности је биљног порекла и намењена свима који не конзумирају намирнице животињског порекла“, да би на самом крају истакао и еколошки аспект: „Посебно желим да истакнем да су све компоненте које смо користили отпорне на високе температуре и сушу, што је од великог значаја у светлу климатских промена са којима се суочавамо.“

Победнички тим „Без глутена, без проблема“, који ће представљати Србију на европском такмичењу које се реализује у оквиру једног од највећих сајмова хране ANUGA у Келну, чине: Милорад Јанковић (Пољопривредни факултет), Матеа Таубнер (Академија струковних студија), Вигор Илић (Пољопривредни факултет) и Лука Петровић (Факултет организационих наука).

Други тим, Микродуо, чиниле су две студенткиње четврте године Микробологије хране на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду. Оне су се фокусирале на минималан отпад и максимално коришћење ресурса. Представиле су чипс направљен од батата друге класе и других сировина које би иначе постале отпад, а за допуну укуса користиле су умак од домаће малине, истичући потенцијал домаћих састојака.

Фото: Немања Панчић

Остале активности

Politika upravljanja kolačićima

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se koriste kako bi korisničko iskustvo na veb-sajtovima bilo efikasnije. Zakonom je predviđeno da možemo čuvati kolačiće na vašem uređaju ako su strogo neophodni za rad ovog sajta. Za sve ostale tipove kolačića nam je potrebna vaša saglasnost. Saznajte više o tome kako obrađujemo lične podatke iz naše Politike privatnosti.