Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u petak, 29. avgusta, održano je 13. nacionalno studentsko takmičenje Ekotrofelija Srbija 2025, u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije (UPTS), uz podršku kompanije Dr. Oetker, organizacije Helvetas i Centra za promociju nauke, a pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.
Prvo mesto i priznanje za najinovativniji ekološki prehrambeni proizvod osvojila je ekipa „Bez glutena, bez problema“, sastavljena od studenata Poljoprivrednog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, kao i Akademije strukovnih studija Beograd. Oni su predstavili inovativnu bezglutensku smesu na bazi sirka, proizvod koji je u potpunosti biljnog porekla, sa brojnim zdravstvenim i ekološkim prednostima.
Predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije, prof. dr Viktor Nedović, na samom početku obratio se prisutnima i naglasio važnost kontinuiteta takmičenja: „Ova godina je bila posebna jer smo, uprkos okolnostima, uspeli da očuvamo duh takmičenja. Želeo bih posebno da istaknem doprinos članova žirija, koji su svojim znanjem i iskustvom doprineli kvalitetu ocenjivanja i pomogli da se projekti dodatno razviju u pravcu evropskog takmičenja.“
Govoreći o perspektivi pobedničkog tima, dr Nedović je poručio „da će najbolji tim predstavljati Srbiju na prestižnom sajmu prehrambene industrije u Kelnu, što je jedinstvena prilika da se pobednici pokažu i u evropskom i svetskom kontekstu“, da bi na kraju svog izlaganja istakao širi značaj ovog takmičenja: „Sve ovo pokazuje da je Ekotrofelija mnogo više od takmičenja – to je zajednički napor institucija, kompanija i pojedinaca da podstaknu mlade da razvijaju inovativne i održive prehrambene proizvode. Hvala svima koji su pomogli da i ovog puta uspemo.“
Član pobedničkog tima Milorad Janković objasnio je za sajt CPN-a kako je nastala ideja za – kako će se ispostaviti – pobednički proizvod: „Ideja za naš proizvod nastala je na Poljoprivrednom fakultetu, kroz saradnju sa koleginicom koja je u svom doktorskom radu istraživala sirak. Uvideli smo njegove brojne benefite, a istovremeno i činjenicu da je gotovo potpuno nezastupljen, kako na domaćem tako i na evropskom tržištu.“ Milorad je potom naglasio koliko je važno to što su uspeli da okupe multidisciplinarni sastav: „Dolazimo iz tri različite institucije. Imamo studente Poljoprivrednog fakulteta iz različitih oblasti tehnologije, koleginicu sa gastronomije i kolegu sa FON-a, koji nam je pomogao u marketingu i finansijskom delu projekta.“
Govoreći o samom proizvodu, Janković je pojasnio: „Naš proizvod je bezglutenska smesa na bazi sirka. Ona ima brojne zdravstvene prednosti – antioksidativna, antiinflamatorna i antikancerogena svojstva. Nutritivno je bogata proteinima i vlaknima, a obogaćena je i lizinom i triptofanom. U potpunosti je biljnog porekla i namenjena svima koji ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla“, da bi na samom kraju istakao i ekološki aspekt: „Posebno želim da istaknem da su sve komponente koje smo koristili otporne na visoke temperature i sušu, što je od velikog značaja u svetlu klimatskih promena sa kojima se suočavamo.“
Pobednički tim „Bez glutena, bez problema“, koji će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju koje se realizuje u okviru jednog od najvećih sajmova hrane ANUGA u Kelnu, čine: Milorad Janković (Poljoprivredni fakultet), Matea Taubner (Akademija strukovnih studija), Vigor Ilić (Poljoprivredni fakultet) i Luka Petrović (Fakultet organizacionih nauka).
Drugi tim, Mikroduo, činile su dve studentkinje četvrte godine Mikrobologije hrane na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu. One su se fokusirale na minimalan otpad i maksimalno korišćenje resursa. Predstavile su čips napravljen od batata druge klase i drugih sirovina koje bi inače postale otpad, a za dopunu ukusa koristile su umak od domaće maline, ističući potencijal domaćih sastojaka.
Foto: Nemanja Pančić