Ekipa „Bez glutena, bez problema“ pobednik 13. nacionalnog studentskog takmičenja Ekotrofelija

Ekipa „Bez glutena, bez problema“ pobednik 13. nacionalnog studentskog takmičenja Ekotrofelija

Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u petak, 29. avgusta, održano je 13. nacionalno studentsko takmičenje Ekotrofelija Srbija 2025, u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije (UPTS), uz podršku kompanije Dr. Oetker, organizacije Helvetas i Centra za promociju nauke, a pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Prvo mesto i priznanje za najinovativniji ekološki prehrambeni proizvod osvojila je ekipa „Bez glutena, bez problema“, sastavljena od studenata Poljoprivrednog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, kao i Akademije strukovnih studija Beograd. Oni su predstavili inovativnu bezglutensku smesu na bazi sirka, proizvod koji je u potpunosti biljnog porekla, sa brojnim zdravstvenim i ekološkim prednostima.

Predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije, prof. dr Viktor Nedović, na samom početku obratio se prisutnima i naglasio važnost kontinuiteta takmičenja: „Ova godina je bila posebna jer smo, uprkos okolnostima, uspeli da očuvamo duh takmičenja. Želeo bih posebno da istaknem doprinos članova žirija, koji su svojim znanjem i iskustvom doprineli kvalitetu ocenjivanja i pomogli da se projekti dodatno razviju u pravcu evropskog takmičenja.“

Govoreći o perspektivi pobedničkog tima, dr Nedović je poručio „da će najbolji tim predstavljati Srbiju na prestižnom sajmu prehrambene industrije u Kelnu, što je jedinstvena prilika da se pobednici pokažu i u evropskom i svetskom kontekstu“, da bi na kraju svog izlaganja istakao širi značaj ovog takmičenja: „Sve ovo pokazuje da je Ekotrofelija mnogo više od takmičenja – to je zajednički napor institucija, kompanija i pojedinaca da podstaknu mlade da razvijaju inovativne i održive prehrambene proizvode. Hvala svima koji su pomogli da i ovog puta uspemo.“

Član pobedničkog tima Milorad Janković objasnio je za sajt CPN-a kako je nastala ideja za – kako će se ispostaviti – pobednički proizvod: „Ideja za naš proizvod nastala je na Poljoprivrednom fakultetu, kroz saradnju sa koleginicom koja je u svom doktorskom radu istraživala sirak. Uvideli smo njegove brojne benefite, a istovremeno i činjenicu da je gotovo potpuno nezastupljen, kako na domaćem tako i na evropskom tržištu.“ Milorad je potom naglasio koliko je važno to što su uspeli da okupe multidisciplinarni sastav: „Dolazimo iz tri različite institucije. Imamo studente Poljoprivrednog fakulteta iz različitih oblasti tehnologije, koleginicu sa gastronomije i kolegu sa FON-a, koji nam je pomogao u marketingu i finansijskom delu projekta.“

Govoreći o samom proizvodu, Janković je pojasnio: „Naš proizvod je bezglutenska smesa na bazi sirka. Ona ima brojne zdravstvene prednosti – antioksidativna, antiinflamatorna i antikancerogena svojstva. Nutritivno je bogata proteinima i vlaknima, a obogaćena je i lizinom i triptofanom. U potpunosti je biljnog porekla i namenjena svima koji ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla“, da bi na samom kraju istakao i ekološki aspekt: „Posebno želim da istaknem da su sve komponente koje smo koristili otporne na visoke temperature i sušu, što je od velikog značaja u svetlu klimatskih promena sa kojima se suočavamo.“

Pobednički tim „Bez glutena, bez problema“, koji će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju koje se realizuje u okviru jednog od najvećih sajmova hrane ANUGA u Kelnu, čine: Milorad Janković (Poljoprivredni fakultet), Matea Taubner (Akademija strukovnih studija), Vigor Ilić (Poljoprivredni fakultet) i Luka Petrović (Fakultet organizacionih nauka).

Drugi tim, Mikroduo, činile su dve studentkinje četvrte godine Mikrobologije hrane na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu. One su se fokusirale na minimalan otpad i maksimalno korišćenje resursa. Predstavile su čips napravljen od batata druge klase i drugih sirovina koje bi inače postale otpad, a za dopunu ukusa koristile su umak od domaće maline, ističući potencijal domaćih sastojaka.

Foto: Nemanja Pančić

Ostale aktivnosti

Politika upravljanja kolačićima

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se koriste kako bi korisničko iskustvo na veb-sajtovima bilo efikasnije. Zakonom je predviđeno da možemo čuvati kolačiće na vašem uređaju ako su strogo neophodni za rad ovog sajta. Za sve ostale tipove kolačića nam je potrebna vaša saglasnost. Saznajte više o tome kako obrađujemo lične podatke iz naše Politike privatnosti.