Елементарни разговори

Елементарни разговори

У четвртак 9. фебруара у Великој сали СКЦ-а одржан је нови програм Центра за промоцију науке Елементарни разговори[:]

_MMM6783

У четвртак 9. фебруара у партеру Велике сале СКЦ-а одржан је нови програм Центра – Елементарни разговори. У камерној, непосредној атмосфери, аутори Елемената отварали су неке од носећих тема часописа.

Тема првих у низу Елементарних разговора била је ”Ко су господари хране?”. О глобалној природи хране говорили су Никола Здравковић и Ивана Хорват, помоћници уредника часописа Елементи, а разговор је водио Слободан Бубњевић, главни и одговорни уредник Елемената.

Тема разговора била је инспирисана текстом Николе Здравковића у седмом броју Елемената, у ком је писао о томе на који начин спајање два мултинационална гиганта, америчке ГМО компаније Монсанто и немачког Бајера, утиче на будућност прехрамбене и агрохемисјке индустрије.

_MMM6771

Током разговора аутори су говорили о глобалном односу снага када је ова индустрија у питању, будућности производње хране, али и како су током историје поједине намирнице обликовале економска, друштвена, па и политичка збивања у свету.

Било је речи о пестицидима, ГМО храни, глобалном тржишту шећера, европским политикама у овом домену, хлебу као основној намирници и томе како су се његова прозводња и наш однос ка њему мењали током времена.

Након овог догађаја, Елементарни разговори се након отварања београдског Научног клуба у улици Краља Петра 46 селе у нови простор као један од планираних сталних програма.

_MMM6764

Остале активности