Eлементи 19

Eлементи 19

Зимски број Елемената, донео је, између осталог, одговоре на питања зашто оговарамо, могу ли роботи да гласају, јесмо ли икада сами код куће, како је лед променио наш свет и колико је математика важна за Борхесово стваралаштво

Зимски, 19. по реду број часописа Елементи, изашао је пре Нове године. Између осталог, у њему је прича о 19. елементу Периодног система хемијских елемената, калијуму. Да ли је важнији људима или биљкама, где је све нашао примену и да ли је одлетео у свемир?

Тема овог броја је оговарање: како је и зашто еволуирало и настало, да ли је морално оправдано и друштвено прихватљиво, зашто се погрешно верује да жене чешће оговарају и каква је разлика између мушког и женског оговарања, и да ли је и зашто оно често веома корисно, о чему је писао Игор Живановић.

Најинтересантнији делови књиге Роба Дана, о којима Ивана Николић пише у тексту „Да ли сте некада били сами код куће“, говоре о десетинама – па чак и стотинама хиљада – микроба којима смо свакодневно окружени. Да ли нам они шкоде? Данов одговор је: у највећем броју случајева они чине баш супротно.

О томе како је све кроз историју меандрирала веза између човека и леда, као и о факторима који су највише утицали на њихов врло комплексан, динамичан и амбивалентан однос, пише Ђорђе Петровић у тексту „Са ледом или без леда“.

У свету који већ извесно време делимо са најразноврснијим облицима вештачке интелигенције намеће се једно посве логично питање: да ли ће роботи у будућности моћи да гласају? Оно потеже читав низ нових питања, процедура, правила, закона, потенцијалних ситуација па и страхова. Ове дилеме покушава да разреши Миљан Васић у тексту „Да ли роботи могу да гласају?“.

Да ли играте игрице попут Ризика, Стратега или данас све популарнији World of Warcraft (WoW)? Да ли сте се осећали као да решавате важна међународна питања и мењате ток светске историје? Прича Богдана Ђорђевића „Ратне игре и игрице“ говори о покушајима да се, баш тако, играњем игрица – или једне велике мировне игре, како је то предлагао футуриста и публициста Бакминстер Фулер – говори о томе да ли било какве симулације рата или различитих стратегија могу да доведу до мира.

У 19. броју пишемо и о многим другим темама: војаџерима, стрипу и пропаганди, Борхесу и математици, геномима који су одмрсили делић клупка трансатлантске трговине робљем, ботаничкој уметности, необичним фармама тела, и одговарамо на питање зашто нас више привлаче негативци.

На крају, али не и најмање важно, научне приче у 19. броју Елемената илустровали су водећи графички уметници са ових простора: шкарт (насловна страна и темат), Никола Кораћ, Моника Ланг, Жељко Лончар, Срђа Драговић, Јаков Јаковљевић и Ивана Бугариновић.

Остале активности