Дечји научни камп у Шапцу: Како звучи наука?

Дечји научни камп у Шапцу: Како звучи наука?

Од 10. до 13. децембра, у просторијама Научног клуба Шабац, у сарадњи са Центром за промоцију науке, одржан је Дечји научни камп.

Зима је за ученике основних школа Шапца све, само не хладно и монотоно почела.  Први у низу кампова организованих у оквиру пројекта SySTEM2020 отворио је многа научна питања, али централно питање било је „Како звучи наука?“. 

Ученици шестог и седмог разреда су током четири дана имали прилику да упознају и истраже одабрани научни концепт, а потом га представе кроз креативне звучне инсталације. Камп је имао циљ да подстакне децу да размишљају изван устаљених оквира, прошире видике и развију нов приступ науци сагледавајући је из мноштва углова. На том истраживачком путу било је веома пожељно експериментисати, грешити и ризиковати!

Замислите да се, како бисте нешто научили, од вас очекује да погрешите?! То је оно што процес учења чини важним, а  Дечји научни камп посебним.

Овај камп је изродио четири сложна и креативна тима – Распад система, Синапсу, Пијачну филхармонију и Научне гритере 015. Сваки од њих је користио звук као медијум којим је истраживан Сунчев систем, животињска ћелија, витамини, чак и град Шабац! 

Подршка и инспирација црпљене су из разноврсних материјала и програма, попут 3Д штампача, алуминијумских фолија, бакарних трака и жица, лед диода, црних завеса, неонских боја и УВ светла, као и најважнијих – Scratch-a, помоћу којег су програмиране инсталације, и Makey Makey-јa, који им је дао глас. Након планирања изгледа поставке и припреме, деца су заједно са научним демонстраторима кренула са оживљавањем својих идеја.

Већ трећег дана кампа планете Сунчевог система красили су становници оживљени помоћу 3Д штампача и оне нам никада нису биле ближе, а узбудљив звук бубњева пратио је кратко путовање до њих! 

Питате се како бисте се осетили при уласку у ћелију? Чланови тима Синапса имају одговор – као да сте заронили у дубоке воде океана! А шта нам на тој дубини каже митохондрија – она репује, наравно! 

Научни гритери 015 упознали су и представили најлепшу страну Шапца – на интерактивној мапи могли су се чути звукови људи на улицама, река Сава, градска библиотека, стадиони фудбалских клубова „Борац“ и „Мачва“, хиподром, па и песма Шабана Шаулића.

Пијачна филхармонија омогућила је сваком посетиоцу да постане музичар, а водећи инструмент била је шаргарепа! Инсталацијa je направљена тако што су анализиране навике у исхрани и нутритивне вредности најчешће кориштених намирница. Затим су, у складу са налазима тог истраживања, на овој пијаци витамини добили ново лице – уметничко, па смо сазнали и како они звуче – баш као ремикс Бетовенове симфоније! 

У складу са самом темом кампа, током четири дана, разноврсна музика и звукови су испуњавали просторије Научног клуба. Захваљујући сјајној сарадњи са Центром за стручно усавршавање Шабац, поред забаве, дружења и учења изван школског контекста, овај камп открио је младе, радознале научнике, жељне истраживања.

Година Дечјих научних кампова је пред нама! У жељи да се лепота откривања, прављења грешака, експеримената и дружења прошири на што већи број ученика, Центар за промоцију науке ће организовати Дечје научне кампове широм Србије, како би деца и сама имала прилику да се увере и помисле „наука је супер!“.

Путујуће Дечје научне кампове Центар за промоцију науке организује у оквиру европског пројекта SySTEM2020, који се бави учењем наука, технологије, инжењерства и математике ван школских учионица. Пројекат SySTEM2020 је финансиран од стране Европске комисиjе у оквиру програма Хоризонт 2020.

Ауторке: Бранкица Аврамовска и Анђела Шабер

https://system2020.education/

Остале активности