Dečji naučni kamp u Šapcu: Kako zvuči nauka?

Dečji naučni kamp u Šapcu: Kako zvuči nauka?

Od 10. do 13. decembra, u prostorijama Naučnog kluba Šabac, u saradnji sa Centrom za promociju nauke, održan je Dečji naučni kamp.

Zima je za učenike osnovnih škola Šapca sve, samo ne hladno i monotono počela.  Prvi u nizu kampova organizovanih u okviru projekta SySTEM2020 otvorio je mnoga naučna pitanja, ali centralno pitanje bilo je „Kako zvuči nauka?“. 

Učenici šestog i sedmog razreda su tokom četiri dana imali priliku da upoznaju i istraže odabrani naučni koncept, a potom ga predstave kroz kreativne zvučne instalacije. Kamp je imao cilj da podstakne decu da razmišljaju izvan ustaljenih okvira, prošire vidike i razviju nov pristup nauci sagledavajući je iz mnoštva uglova. Na tom istraživačkom putu bilo je veoma poželjno eksperimentisati, grešiti i rizikovati!

Zamislite da se, kako biste nešto naučili, od vas očekuje da pogrešite?! To je ono što proces učenja čini važnim, a  Dečji naučni kamp posebnim.

Ovaj kamp je izrodio četiri složna i kreativna tima – Raspad sistema, Sinapsu, Pijačnu filharmoniju i Naučne gritere 015. Svaki od njih je koristio zvuk kao medijum kojim je istraživan Sunčev sistem, životinjska ćelija, vitamini, čak i grad Šabac! 

Podrška i inspiracija crpljene su iz raznovrsnih materijala i programa, poput 3D štampača, aluminijumskih folija, bakarnih traka i žica, led dioda, crnih zavesa, neonskih boja i UV svetla, kao i najvažnijih – Scratch-a, pomoću kojeg su programirane instalacije, i Makey Makey-ja, koji im je dao glas. Nakon planiranja izgleda postavke i pripreme, deca su zajedno sa naučnim demonstratorima krenula sa oživljavanjem svojih ideja.

Već trećeg dana kampa planete Sunčevog sistema krasili su stanovnici oživljeni pomoću 3D štampača i one nam nikada nisu bile bliže, a uzbudljiv zvuk bubnjeva pratio je kratko putovanje do njih! 

Pitate se kako biste se osetili pri ulasku u ćeliju? Članovi tima Sinapsa imaju odgovor – kao da ste zaronili u duboke vode okeana! A šta nam na toj dubini kaže mitohondrija – ona repuje, naravno! 

Naučni griteri 015 upoznali su i predstavili najlepšu stranu Šapca – na interaktivnoj mapi mogli su se čuti zvukovi ljudi na ulicama, reka Sava, gradska biblioteka, stadioni fudbalskih klubova „Borac“ i „Mačva“, hipodrom, pa i pesma Šabana Šaulića.

Pijačna filharmonija omogućila je svakom posetiocu da postane muzičar, a vodeći instrument bila je šargarepa! Instalacija je napravljena tako što su analizirane navike u ishrani i nutritivne vrednosti najčešće korištenih namirnica. Zatim su, u skladu sa nalazima tog istraživanja, na ovoj pijaci vitamini dobili novo lice – umetničko, pa smo saznali i kako oni zvuče – baš kao remiks Betovenove simfonije! 

U skladu sa samom temom kampa, tokom četiri dana, raznovrsna muzika i zvukovi su ispunjavali prostorije Naučnog kluba. Zahvaljujući sjajnoj saradnji sa Centrom za stručno usavršavanje Šabac, pored zabave, druženja i učenja izvan školskog konteksta, ovaj kamp otkrio je mlade, radoznale naučnike, željne istraživanja.

Godina Dečjih naučnih kampova je pred nama! U želji da se lepota otkrivanja, pravljenja grešaka, eksperimenata i druženja proširi na što veći broj učenika, Centar za promociju nauke će organizovati Dečje naučne kampove širom Srbije, kako bi deca i sama imala priliku da se uvere i pomisle „nauka je super!“.

Putujuće Dečje naučne kampove Centar za promociju nauke organizuje u okviru evropskog projekta SySTEM2020, koji se bavi učenjem nauka, tehnologije, inženjerstva i matematike van školskih učionica. Projekat SySTEM2020 je finansiran od strane Evropske komisije u okviru programa Horizont 2020.

Autorke: Brankica Avramovska i Anđela Šaber

https://system2020.education/

Ostale aktivnosti