Елементи у Суботици

Елементи у Суботици

У Суботици је одржана промоција петог броја часописа Елементи.

[:]

IMG_20160929_163745

У четвртак, 29. септембра, одржана је промоција часописа Елементи у Суботици. Представљање петог броја часописа одржано је у Научном камиону, који је у посети Суботици био од 26. до 29. септембра, након што је током лета, као најава Ноћи истраживача, гостовао у Београду, Сенти и Ћуприји.

На промоцији су, пред многобројном публиком, говорили Ивана Хорват, Тијана Марковић и Никола Здравковић, научни новинари у редакцији часописа.

Никола Здравковић, представио је темат последњег броја часописа, „Крвава историја рода Хомо“. Пети број Елемената се окреће нашој праисторији, и поставља питање: зашто смо једини припадници рода Хомо? Зашто су све друге врсте овог рода изумрле, од којих су многе, по последњим научним сазнањима, нестале пре само сто хиљада година, и мање?

Поред наших изумрлих рођака, нови Елементи се баве низом других занимљивих тема: од математике иза Борхесове Вавилонске библиотеке, преко свакодневице из угла вероватноће, до планете шећера и астрономије Едгара Алана Поа. Читаоци у петом броју добијају на поклон 3D наочаре и илустрацију Вавилонске библиотеке, осмишљену по Борхесовим упутствима.

Тијана Марковић говорила је о историји вероватноће и о томе како се она развила захваљујући једном од највећих људских порока, клађењу.

Ивана Хорват је заинтригирала посетиоце својом причом о производњи шећера и томе зашто слаткиши код људи изазивају неописиву срећу након конзумирања.

Остале активности