CPN u Smederevskoj Palanci

CPN u Smederevskoj Palanci

Jedan od najuspešnijih školskih festivala organizovan je 29. februara u Smederevskoj Palanci za 700 učenika[:]

Još samo jedan eksperiment, još samo pola sata, još samo jedan bedž… Da su se pitali đaci, školski festival, održan 29. februara u Smederevskoj Palanci, na kom je učestvovao veliki broj škola, još bi trajao.

Manifestaciju su pokrenule profesorka matematike Sanja Rajić i profesorka fizike Aleksandra Ivanović iz Smederevske Palanke, a na poziv organizatora, ovom školskom festivalu pridružio se i Centar za promociju nauke, koji je đacima predstavio više radionica i eksponata. Deca su, na primer, mogla da se upoznaju sa načinom rada Magleva – voza koji, dok se kreće, lebdi iznad šina, da učestvuju na radionicama iz fizike, a zajedno sa naučnicima i studentima sa Fizičkog, Hemijskog i Filozofskog fakulteta, da se upoznaju sa magijom prirodnih nauka, ali i psihologije.

U organizaciji Mašinsko-elektrotehničke škole „Goša“, na gestivalu u Palanci okupila su se deca, oko 700 njih, iz 11 osnovnih škola Smederevske Palanke i tri iz Velike Plane, a manifestaciji su se pridružile i još dve palanačke srednje škole – Gimnazija i Hemijsko-tehnološka i prehrambena škola „Žikica Damjanović“.

Ovo je samo jedan u seriji školskih festivala koji se u poslednje vreme organizuju širom Srbije. Nakon uspeha samoinicijativno pokrenutih školskih festivala kao što su „Nauk nije bauk“ u Nišu, „Gimfest“ u Požegi, „Dani Eureke“ u Kruševcu, kao i festivala u Čačku, Požarevcu i Pančevu, talas školskih manifestacija ovog tipa zahvata sve više gradova. Kako bi se što uspešnije organizovali, Centar za promociju nauke se trudi da pruži podršku svim inicijativama ovog tipa.

Kako smatraju u CPN-u, posebna dragocenost ovakvih događaja je u činjenici da se odvijaju van Beograda i da je time popularna nauka postala dostupna većem broju mladih.

Related Blogs