ЦПН у Смедеревској Паланци

ЦПН у Смедеревској Паланци

Један од најуспешнијих школских фестивала организован је 29. фебруара у Смедеревској Паланци за 700 ученика

Још само један експеримент, још само пола сата, још само један беџ… Да су се питали ђаци, школски фестивал, одржан 29. фебруара у Смедеревској Паланци, на ком је учествовао велики број школа, још би трајао.

Манифестацију су покренуле професорка математике Сања Рајић и професорка физике Александра Ивановић из Смедеревске Паланке, а на позив организатора, овом школском фестивалу придружио се и Центар за промоцију науке, који је ђацима представио више радионица и експоната. Деца су, на пример, могла да се упознају са начином рада Маглева – воза који, док се креће, лебди изнад шина, да учествују на радионицама из физике, а заједно са научницима и студентима са Физичког, Хемијског и Филозофског факултета, да се упознају са магијом природних наука, али и психологије.

У организацији Машинско-електротехничке школе „Гоша“, на фестивалу у Паланци окупила су се деца, око 700 њих, из 11 основних школа Смедеревске Паланке и три из Велике Плане, а манифестацији су се придружиле и још две паланачке средње школе – Гимназија и Хемијско-технолошка и прехрамбена школа „Жикица Дамјановић“.

Ово је само један у серији школских фестивала који се у последње време организују широм Србије. Након успеха самоиницијативно покренутих школских фестивала као што су „Наук није баук“ у Нишу, „Гимфест“ у Пожеги, „Дани Еуреке“ у Крушевцу, као и фестивала у Чачку, Пожаревцу и Панчеву, талас школских манифестација овог типа захвата све више градова. Како би се што успешније организовали, Центар за промоцију науке се труди да пружи подршку свим иницијативама овог типа.

Како сматрају у ЦПН-у, посебна драгоценост оваквих догађаја је у чињеници да се одвијају ван Београда и да је тиме популарна наука постала доступна већем броју младих.

Остале активности