Колоквијум научног новинарства

Kolokvijum

У одсуству специјализованих и акредитованих курсева научног новинарства на Универзитету, Центар за промоцију науке непрекидно ради на развоју нових кадрова у овој области, са идејом да ова врста научне комуникације постане део академских програма при универзитетима у Србији.

Шта је Колоквијум научног новинарства?

Колоквијум научног новинарства је редовни програм обуке будућих научних новинара који се организује у Сектору за штампану, интерент и видео продукцију у Центру за промоцију науке. Назив колоквијум је потекао од идеје интерактивног програма у оквиру кога полазници узајамно размењују знање. Данас програм обухвата обуку која се одвија из сезоне у сезону кроз рад са две групе полазника.

Како се овај програм развијао?

Програм под називом Колоквијум научног новинарства покренут је у Центру 2013. године како би помогао даље усавршавање професионалних, секторских и за ову област заинтересованих новинара. Временом, програм је постао запажен и на међународној сцени, кроз Мрежу научних новинара. Но, професионални новинари су били много мање заинтересовани да похађају овај програм од студената. Са растом портала Елементаријум и појавом часописа Елементи, интересовање студената се увећало и њихове групе су порасле на више од 40 полазника. То је условио да програм прерасте у редовну обуку за будуће научне новинаре.

Коме је Колоквијум намењен?

Програм је бесплатан и отворен за све све заинтересоване слушаоце. Но, циљна група Колоквијума су студенти са разних факултета који желе да се упознају са медијима, медијски професионалци који покушавају да усаврше вештину писања, научници који желе да се упознају са новинарством и млађи професионални новинари који нису изабрали сектор у својим редакцијама, а занима их наука.

Како се пријавити на Колоквијум?

За похађање Koлоквијума довољно је пријавити се мејлом Сектору за штампану, интернет и видео продукцију у Центру за промоцију науке (на адресе jnikolic@cpn.rs или redakcija@cpn.rs), уз који је неопходно послати CV. Након пријаве, нови полазник се позива на прво наредно предавање које се организује у текућој сезони.

Где и када се организују предавања?

Колоквијум научног новинарства се одржава у Научном клубу или у просторијама Центра током академске школске године. Сва предавања, мада се организују периодично, једном месечно за сваку групу, заказују се унапред, а полазници се о тачном термину обавештавају електронском поштом и објавама на интернету.

Како су организоване групе полазника?

Полазници Колоквијума су подељени на две групе – старију и млађу. Да би се приступило старијој групи, неопходно је одслушати сва предавања из програма за млађу групу и урадити оба квалификациона задатка – овладати писањем научне вести и објавити један прилог на порталу Елементаријум у оквиру тренажне рубрике Пионири.

Како се завршава Колоквијум?

Колоквијум се одвија у групама, али је напредовање индивидуално. Предавања се за обе групе организују циклично, а сваки полазник треба да скупи свих седам предвиђених тема у оквиру једне сезоне. Полазници се укључују током године на прво наредно предавање, а свој курс завршавају кад заокруже целу серију предавања, независно од временског рока, након чега се пребацују у старију групу.

Шта бива након Колоквијума?

Полазници Колоквијума који одслушају сва предавања и ураде предвиђене задатке добијају сертификат да су похађали ЦПН обуку за научне новинаре. Полазници имају прилику и да, осим у тренажној рубрици, након одслушаних предавања, своје прве ауторске радове објаве на Елементаријуму. Полазници старије групе, на позив уредништва, могу да постану редовни сарадници како ЦПН портала, тако и часописа Елементи.

Теме предавања

МЛАЂА ГРУПА

 1. Увод у научно новинарство
 2. Новински жанрови, стилови и традиције
 3. Како написати вест (квалификациони задатак)
 4. Прикупљање и провера података
 5. Научни интервју и репортажа
 6. Научнопопуларна студија  (квалификациони задатак – Пионири)
 7. Радио, ТВ и интернет научно новинарство

СТАРИЈА ГРУПА

 1. Драматизација – дијалог и цитат
 2. Драматизација – структура текста
 3. Како написати лид?
 4. Како изабрати наслов?
 5. Како писати занимљиво за читаоца?
 6. Како пронаћи тему?
 7. Уређивање научнопопуларних медија