Гимназија у Врњачкој Бањи добила Мејкерс лаб

Гимназија у Врњачкој Бањи добила Мејкерс лаб

Представници Групе за образовање, међу којима су били и представници Центра за промоцију науке, отворили су, 25. октобра, нову учионицу будућности, овог пута у Гимназији у Врњачкој Бањи. Мејкерс лаб отворен је у самој завршници Наставничке конференције у Врњачкој Бањи, али и као увод у прву Мејкерс конференцију, која је окупила наставнике и директоре школа Мејкерс мреже.

Након Ниша, следећа станица Групе за образовање јесте Врњачка Бања. У њеној Гимназији, отворен је једанаести по реду Мејкерс лаб, који представља надоградњу рада школе која већ располаже модерном опремом, савременим приступом настави и иновативним пројектима.

Одмах пошто је постала домаћин новог лаба, Врњачка Бања угостила је и прво окупљање тимова свих 15 школа које ће до краја године постати део мреже Мејкерс лабова. Прву Мејкерс конференцију, Група за образовање организовала је како би се наставници из целе земље повезали, разменили своја досадашња искуства у раду са Мајкерс лабовима, стекли нова савремена знања и вештине, као и како би заједно планирали будуће програме и пројекте.

Око 50 наставника и директора школа које су већ добиле, или ће до краја године добити своје Мејкерс лабове, окупило се у Врњачкој Бањи како би се по први пут повезали на једном месту, разменили искуства и стекли нека нова знања и вештине које ће им помоћи у настави и што квалитетнијем коришћењу Мејкерс лабова.

У радној и отвореној атмосфери, представљени су програми, такмичења и пројекти за нову школску годину, које ће Група за образовање, заједно са школским тимовима, спроводити у текућој школској години. Посебну пажњу су заокупила предавања и радионице које покривају савремена знања која су до скоро била доступна светским компанијама или великим универзитетима и институтима, попут design thinking-а или неуронаучних експеримената.

Мејкерс лаб представља додатну подршку наставницима у раду са ученицима и модернизацију различитих приступа настави. Планира се реализација изборних програма (језик, медији и култура, образовање за одрживи развој, здравље и спорт, уметност и дизајн, примењене науке) обогаћеног једносменског рада и ваннаставних активности које ће се заокружити сарадњом са локалним медијима. Такође је планирана и реализацјиа огледних часова свих предмета.

Како би наставници и ђаци свих школа у Мејкерс мрежи радили у квалитетном и савременом окружењу без обзира на старост или профил школе, Мејкерс мрежу подржава и све више компанија које се удружују за подршку образовању несебично стављају своје ресурсе на располагање. То су компаније Хенкел, Tarkett, Roma company, а од ове школске године и Comtrade и Тесла. Користећи њихове производе, услуге али и експертизу стручњака школе добијају директну подршку и дугорочно партнерство са привредом.

До краја школске године Група за образовање ће отворити још четири Мејкер лаба и то у Краљеву, Бујановцу, Крагујеву и Београду. Паралелно се у постојећим Мејкерс лабовима реализују програми који су планирани у складу са потребама и жељама школа које су се до сада укључиле у мрежу.

Остале активности