Гласам за науку

Гласам за науку

У Галерији науке и технике САНУ ЦПН отворио изложбу „Десет отворених питања науке“, о најинтригантнијим темама које деценијама и вековима копкају научнике Инспирисана чланком Десет нерешених мистерија, чувеног британског научног писца и некадашњег уредника u часопису Nature Филипа Бола, изложба Десет отворених питања науке представља десет најинтригантнијих тема савремене науке које су остале нерешене и велики изазов научницима. Свако од питања указује на оне задатке које наука до сада није решила, а који би у будућности могли значајно да утичу на свакодневицу. Насупрот уобичајеној перцепцији науке у јавности, која се најчешће промовише кроз постигнуте резултате истраживања, ова изложба приказује науку на један другачији начин, као отворену потрагу за решењима од којих нека копкају научнике деценијама или чак вековима. Изложба је 15. јануара отворена у Галерији науке и технике САНУ, али је претходно већ на кратко представњена током Фестивала науке одржаног у децембру 2012. године. Осим да сазнају више о десет питања која су укратко проблематизована, посетиоци изложбе могу на лицу места и да гласају за оно питање које је по њима најинтригантније. Центар за промоцију науке ће резултате гласања искористити као путоказ ка областима које грађане највише интересују, тако да ће током 2013. године део свог програма посветити теми са највише гласова. Изложба је отворена до 30. јануара. Осим на самој изложби, у Галерији науке и технике САНУ, за једно од 10 отворених питања науке може се гласати и на страници glasamzanauku.cpn.rs. Са једног рачунара могуће је дати само један глас.

 

Фото: Милован Миленковић, ЦПН

 

Прочитајте која су то питања и истражите више о њима на Елементаријуму:

1. Од чега је настао живот?

Пре четири милијарде година, у примордијалној супи, обични неоргански молекули претварају се у живот. Како то поновити у лабораторији? Истражите више.

2. Колика је маса света који не видимо?

Позната материjа чини само 4,6 одсто масе универзума. Сва остала маса jе нешто што још не можемо да видимо, измеримо и објаснимо. Истражите више.

3. Како окружење утиче на гене?

Настанак одређеног фенотипа од датог генотипа зависи и од интеракциjе између гена и средине. Зато у различитом окружењу неће бити једнаки чак ни близанци са потпуно истим генима. Или ипак хоће? Истражите више.

4. Како мозак мисли?

Неки неурони у мозгу константно генеришу акциони потенцијал, 10 до 100 пута у секунди, други све време ћуте, а онда наједном постану хиперактивни. Истражите више.

5. Колико има хемијских елемената?

Има ли ограничења за броj нуклеона коjи могу да се нађу заjедно и чине jедно атомско jезгро? Док хемичари откриваjу елементе са све већим и већим атомским броjем, поставља се питање докле ће то ићи. Истражите више.

6. Шта све можемо да направимо од угљеника?

Угљеник улази у састав свега што је живо, односно свих органских молекула. Да ли се од њих могу направити и рачунари који ће бити моћни као живе ћелије? Истражите више.

7. Како да искористимо соларну енергију?

Устаљени силиконски p-n спој какав се користи код данас најефикаснијих соларних ћелија достигао је горње теоријско ограничење од 33,7 одсто ефикасности. Међутим, то неће бити довољно. Истражите више.

8. Који је најбољи начин да производимо биогорива?

Претварање пољопривредног отпада у гориво би захтевало разбиjање постоjаних молекула, као што су лигнин и целулоза, коjи су основни градивни блокови биљака. Истражите више.

9. Како продужити живот?

Да ли је за дуговечност довољно јести храну са антиоксидансима и сачувати ћелијске структуре од слободних радикала? Који гени утичу на дужину живота? Истражите више.

10. Како да непрекидно пратимо хемију људског тела?

Замислите да имамо уређај са којим у сваком тренутку можемо да пратимо све замршене биохемиjске процесе у организму. И да са лакоћом откривамо шта му се спрема. Истражите више.   Више о Филипу Болу: Чувени енглески физичар, хемичар и популаризатор науке Филип Бол деценијама је радио као уредник угледног научног часописа Nature. Аутор jе више светских научних бестселера који су превођени на све светске језике. Под његовим покровитељством, избор питања на овој поставци инспирисан је чланком Десет нерешених мистерија (Ten unsolved mysteries), који је Филип Бол објавио у часопису Scientific American, у новембру 2011. године.

Остале активности