Група за образовање отворила први Мејкерс лаб

Група за образовање отворила први Мејкерс лаб

Медицинска школа у Чачку је прва школа у Србији у којој је отворен мултидисциплинарни иновативни простор, Мејкерс лаб, у коме ученици и наставници заједно истражују, стварају и повезују се са локалном и широм заједницом.

Отварање првог Мејкерс лаба било је повод за организовање сусрета у Чачку у Медицинској школи, коме је присуствовало више од 20 наставника из различитих школа, ученици и представници организација које заједно раде на пројекту под називом Група за образовање која подразумева Нордеус фондацију, Центар за промоцију науке, Достигнућа младих у Србији и Иницијативу „Дигитална Србија”.

Рад Мејкерс лаба заснива се на повезивању STEAME области (science, technology, engineering, math, entrepreneurship / наука, технологија, инжењерство, уметност, математика, предузетништво) онако како то увелико раде  неке од најразвијенијих земаља на свету.

О циљевима, програмима и раду Мејкерс лаба на сусрету говорили су Јелена Драмићанин, професорка Медицинске школе и председница Школског одбора, као и представници организација које чине Групу за образовање – Данијела Вучићевић, виша саветница за програмске активности ЦПН-а, Дарко Радичанин, извршни директор Достигнућа младих у Србији, Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе „Дигитална Србија” и Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус фондације.

Фото: Милан Митровић

 

Мејкерс лаб – простор за умрежавање и иновације

Кроз рад у Мејкерс лабу замишљено је да ученици и наставници на иновативан начин приступају едукацији и решавању проблема. Идеја је да се ђаци заинтересовани за науку охрабре да даље развијају интересовања у том правцу и да се подстиче експериментисање и мултидисциплинарност у настави. Крајњи циљ је повезивање школа са грађанским иницијативама и умрежавање школа на локалном а онда и ширем нивоу.

„Мејкерс лаб омогућава наставницима да одрже мултидисциплинаран час. То значи да ће ученици истовремено стицати знања и развијати вештине из многих области, као и да ће моћи да то практично примене. Суштина савременог образовања је управо у томе да ученик може током једног часа да теми приступа из углова различитих дисциплина. Такав начин образовања имаће немерљив утицај на све сегменте друштва, а Мејкерс лаб је простор слободе који ће тај процес покренути“, истакла је Јелена Драмићанин, професорка Медицинске школе и председница Школског одбора.

Фото: Милан Митровић

Како је један од циљева овог пројекта повезивање школа са широм заједницом, што подразумева и привреду, нове технологије и њихову примену у пословању, на сусрету је било речи и о STEAME програмима кроз које ће сви моћи да стекну јасну представу о значају везе између технологије, науке и успешних индустрија, бизниса, уметности.

„Већина пројеката унутар СТЕАМЕ образовања биће намењена практичном раду са ученицима, као и унапређењу наставничких компетенција и знања. Мало је пројеката који су намењени школама као сложеним, органским целинама којима се приступа свеукупно и структурално. Управо ту на сцену ступају нови простори – Мејкерс лабови, који пружају подршку за креирање појединачних стратегија развоја школа у STEAME оквиру“, рекла је Данијела Вучићевић, виша саветница за програмске активности ЦПН-а.

Дајући конкретан пример поменутог концепта, директор Иницијативе „Дигитална Србија“ Небојша Бјелотомић  нагласио је значај medtech области, које спајају медицину и савремене технологије: „Будући да први Мејкерс лаб отварамо у медицинској школи савршен пример примене мултидисциплинарности и СТЕАМЕ образовања може да буде medtech. Разне апликације и уређаји који су усмерени на побољшање квалитета живота и олакшавање примене различитих медицинских терапија су основ ове области. Градећи експериментални и предузетнички начин размишљања код ученика, отварамо пут ка успеху младих, креативних, предузетних тимова, како у другим тако и у овој области.”

Фото: Милан Митровић

 

Два нова микроскопа за школу

Група за образовање је у потпуности реновирала и опремила простор, у складу са потребама школе, и овом приликом донирала и два нова микроскопа која су потребна како у редовној настави тако и у ваннаставним активностима.

Догађају су поред поменутих присуствовали и представници медија, а једна од активности било је и такмичење Пословни изазов које реализује организација Достигнућа младих. Ова активност представља директан пример програма, али и посебног циља повезивања школа, деце и наставника.

Остале активности