Х2020 и ERC

Х2020 и ERC

(ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ) Хоризонт четвртком одржан 23. октобра, у Научном клубу ЦПН-а, посвећен Европском истраживачком савету

_MMM9857

Кроз низ догађаја у Научном клубу Центра за промоцију науке, на иницијативу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, сваког четвртка, националне контакт особе, учесници и евалуатори публици представљају европски програм финансирања Хоризонт 2020, како би се што већи број организација пријавио за ЕУ средства.

Европски истраживачки савет (European Research Council, ERC), основан 2007. године, добио jе буџет од 13 милиjарди евра у оквиру Хоризонта 2020, што представља укупно 17 одсто целокупног фонда. До сада, ERC jе финансирао око 4000 истраживача, кроз чиjе је проjекте прошло око 26.000 сарадника и чланова тима. Mеђутим, врло мали број научника из Србије добија средства из овог програма.

_MMM9894

Из тог разлога, у оквиру Хоризонта четвртком, учесници су 23. октобра разговарали о једном од за науку најизазовнијих програма у оквиру Хоризонта 2020 – о Европском истраживачком савету.

Публици се прво обратио Виктор Недовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја.

_MMM9874

_MMM9875

Затим је Нада Милошевић, национална контакт особа за ERC, говорила о томе шта је Европски истраживачки савет? (презентација)

Потом је Софија Стефановић, руководилац предлога пројекта у оквиру ERC позива, Одељење за археологију, Филозофски факултет, Универзитет у Београду, објаснила како се то идеја претвара у ERC. (презентација)

На крају програма са присутнима је разговарао и Александар Белић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Модератор скупа био је Слободан Бубњевић из Центра за промоцију науке.

_MMM9886

_MMM9901

Хоризонт 2020 је највећи програм Европске уније за истраживање и иновацијe, који обухвата фонд од чак 78 милијарди евра, доступних у наредних седам година. Након што се од 1. јула 2014. Република Србија укључила у Хоризонт 2020, а ова средства постала доступна за домаће научнике, привреднике и цивилни сектор, Центар за промоцију науке сваког четвртка организује програм представљања овог пројекта. Програм Хоризонт четвртком, у Научном клубу у центру Београда, отворен је за научну заједницу, мала и средња предузећа, цивилно друштво и све заинтересоване грађане.

Остале активности