Интелигенција биљака у Ријеци

Интелигенција биљака у Ријеци

ЦПН је са својом изложбом Интелигенција биљака током априла гостовао на Фестивалу знаности у Ријеци

Центар за промоцију науке традиционално је гостовао на Фестивалу знаности у Ријеци. Ово је трећа узастопна посета ријечком научном фестивалу, а ове године понели смо са собом изложбу Интелигенција биљака. Поставку су Ријечани, али и гости из околине, могли да посете од 8. до 11. априла у Природословном музеју.

Тим ЦПН врло је срдачно и лепо примљен у Ријеку, а сарадња са Фестивалом, као и увек до сада, била је изврсна. У природословном музеју организоване су вођене туре кроз изложбу, које су водили др Бојан Кениг и Борис Клобучар из Центра за промоцију науке. Преподневни термини били су резервисани за ријечке основце и средњешколце, који су заједно са својим наставницима пролазили кроз изложбу, док су поподневне вођене туре биле отворене за све. Такође, у уторак 9. априла у оквиру Знаности на корзу, изводили смо отворене експерименте хроматографије са локалним биљкама у главној улици Ријеке.

Изложба Интелигенција биљака направљена је још 2017. године у оквиру истоимене манифестације, а инспирисана је чулима код биљака. Кроз изложбу, посетиоци имају прилике да се упознају са еволутивним процесима и механизмима које су биљке развиле како би што боље и што дуже опстале у средини, бориле се за храну и размножавале се.

Остале активности