ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА: ПОДАЦИ И ИСТРАЖИВАЊА – КОВИД-19 НА ПОРТАЛУ ЕЛЕМЕНТАРИЈУМ

ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА: ПОДАЦИ И ИСТРАЖИВАЊА – КОВИД-19 НА ПОРТАЛУ ЕЛЕМЕНТАРИЈУМ

На свом порталу Елементаријум Центар за промоцију науке омогућио је приступ обимној бази података и истраживања које је прикупила и систематизовала референтна научна онлајн публикација Our World in Data.

За разумевање ризика које са собом носи пандемија Ковида-19, најважнији фактор су информације које добијамо, или, како се наводи у једном недавно објављеном чланку у часопису The Lancetздравствена култура. Због тога је ЦПН, као јавна институција, на свом сајту омогућио приступ обимној бази података и истраживања које је прикупила и систематизовала референтна научна онлајн публикација Our World in Data.

Ова онлајн научна публикација усредсређена је на велике проблеме са којима се човечанство већ дуже време суочава, као што су смртност деце, природне катастрофе, сиромаштво и још готово стотину других глобалних проблема, међу којима су и бројни статистички подаци у вези са пандемијом.

Обиман чланак објављен на сајту Елементаријум Центра за промоцију науке управо осветљава нови, глобални проблем: текућу пандемију Ковида-19. На једном месту представљене су информације о броју умрлих и оболелих; о томе зашто се треба фокусирати на то колико брзо се ови бројеви удвостручују, а не на саме бројеве; о распрострањености тестирања, и зашто је то важно за разумевање болести; као и о томе колико је заиста смртоносан Ковид-19. Објашњено је такође одакле потичу ови подаци, а чланак садржи и више од 40 визуелних приказа који илуструју развој ситуације у реалном времену.

У наставку текста и у многобројним графиконима саопштени су и визуелно представљени подаци Европског центра за превенцију и контролу болести [European Center for Disease Prevention and Control]. ECDC објављује дневну статистику о пандемији Ковидa-19, не само за Европу, већ и за читав свет.

Аутор пратеће визуелне анимације је Жељко Лончар, графички илустратор и предавач на Високој школи ликовних и примењених уметности.

Чланак је доступан на следећој веб адреси.

Остале активности