Изложба „Етички изазови: ChatGPT и обрада природних језика“ у Културној станици Свилара

Изложба „Етички изазови: ChatGPT и обрада природних језика“ у Културној станици Свилара

Како функционише ChatGPT, продукт вештачке интелигенције, који проблеми стоје иза њега и прети ли да замени бројне професије – само су нека од питања која је покренула изложба „Етички изазови нових технологија: ChatGPT и обрада природних језика“.

У уторак, 6. фебруара, у Културној станици Свилара отворена је изложба под називом „Етички изазови: ChatGPT и обрада природних језика“, коју ће посетиоци моћи да погледају све до 29. фебруара. Након успешно реализоване изложбе на Филозофском факултету Универзитета у Београду, изложба „Етички изазови: ChatGPT и обрада природних језика“ представљена је и у Културној станици Свилара у Новом Саду. Отварање је изазвало велико интересовање публике, што је потврдило колико је ова тема данас актуелна.

Концепт изложбе заснован је на идеји да би етичке и друштвене вредности требало да буду интегрисане у развој нових технологија од самог почетка њиховог развојног процеса. Посетиоци Културне станице Свилара ће, све до 29. фебруара, имати прилику да се ближе упознају са функционисањем чет-ботова и информишу о друштвеним и етичким изазовима које доносе технологије у настајању, попут обраде природног језика.

Радионице „Препознај фалсификат: ChatGPT и DALL-E у контексту домаћег културног наслеђа“ су пратећи део изложбе и учесници на интерактиван начин покушавају да уоче шта је оригинално дело, а који садржај је генерисан путем вештачке интелигенције. Циљ радионица је да се кроз ближе упознавање са локалним културолошким контекстом сусрета традиционалне и дигитално креиране уметности, и отворену дебату о аутентичности, друштвеним вредностима и очувању културног наслеђа, подстакне промишљање о неким универзалним темама и етичким дилемама новог доба.

Радионице ће до краја фебруара бити одржане сваког понедељка, а прва је већ синоћ, одмах након отварања, привукла велики број новосадских средњошколаца из гимназија „Јован Јовановић Змај“, „Светозар Марковић“, Гимназије Смарт и Школе за дизајн „Богдан Шупут“. Прве две радионице намењене су средњошколцима и студентима, док су пријаве за преостале радионице отворене и за друге грађане.

Изложба је развијена у оквиру међународног пројекта TechEthos (Хоризонт 2020), чији је циљ да Европској унији прокрчи пут ка улози предводника у области напредних технологија које са собом доносе нове етичке изазове и друштвене последице. У оквиру пројекта развијен је читав низ смерница за развој и примену нових технологија како би се обезбедили највиши етички стандарди на нивоу ЕУ и шире међународне заједнице.

Фото: Марко Рисовић

Остале активности