Изложба фотографија „Птице у акцији“ у Научном клубу

Изложба фотографија „Птице у акцији“ у Научном клубу

Од 15. до 21. децембра, у Научном клубу Београд одржана је изложба фотографија птица Фондације за заштиту птица грабљивица, уз подршку Центра за промоцију науке.

На изложби су приказане 32 најбоље фотографије фото-конкурса „Птице у акцији“. Поред изабраних радова са овогодишњег конкурса, посетиоци ће могли да погледају и трејлер филма о мониторингу белоглавих супова, који спроводи Фондација за заштиту птица грабљивица у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ у продукцији Panorama Films.

Конкурс „Птице у акцији“ је јединствено надметање фотографа птица на простору Балканског полуострва са традицијом дугом две деценије. Свако ко је током недељу дана трајања изложбе посетио Научни клуб Центра за промоцију науке, имао је могућност да одабере фотографију која му се највише допала. Ове године публика је одабрала фотографију дугорепе сове аутора Бернарда Гашпаровског, који је на самом конкурсу освојио другу награду за фотографију „Ескадрила“.

Фотографија дугорепе сове Бернарда Гашпаровског

Током трајања изложбе представљен је и календар Фондације за заштиту птица грабљивица за 2024. годину, састављен од одабраних фотографија са Конкурса, са циљем да нас подсети на богатство природног света и скрене пажњу на потребу очувања биолошке разноврсности. Фотографија која је добила највише гласова на изложби у Научном клубу освануће на насловној страни календара за 2025. годину.

Остале активности