Спектри кроз Србију

Спектри кроз Србију

Нова, узбудљива ЦПН изложба кренула је на пут кроз Србију, а први градови које је обишла су Ваљево, Обреновац и Шабац[:]

Spektri_aktivnosti

Центар за промоцију науке спремио је изложбу за крај 2015. године под називом „Спектри“.  Ова изложба посвећена је светлости – оној коју видимо, али и оној коју не видимо, али нас свакодневно окружује. Изложба је део прославе Међународне године светлости, којој се придружио и ЦПН.

Ова путујућа изложба је почетком новембра кренула из два града, Ваљева и Обреновца, а свој пут наставља у Шапцу, да би крајем децембра стигла у Београд на Фестивал науке.

„Спектри“ покривају шест области које чине електромагнетно зрачење: радио-таласе, инфрацрвено зрачење, видљиви део спектра,ултраљубичасто зрачење и x и гама зрачењe високих енергија.

Свака од области je изложба за себе, a представљена је одређеном бојом и састоји се од неколико интерактивних експоната, на којима посетиоци могу сами да тестирају особине електромагнетних таласа. Експонати су смештени у мобилне дрвене кутије, које подсећају на велике призме и стоје на дугачким ногама.

Остале активности