Kлиматска капсула међу финалистима за CMCC награду

Kлиматска капсула међу финалистима за CMCC награду

Научно-уметничка инсталација Центра за промоцију науке, „Климатска капсула“, ушла је у ужи избор за Међународну награду за комуникације климатских иницијатива.

Kлиматкса капсула нашла се међу одабраним иницијативама за престижну Међународну награду за комуникацију о климатским променама, коју додељује Centro Euro Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici (CMCC). Од укупно 372 пријава из целог света, 183 пројеката из 52 различите земље су проглашени најквалификованим и ушли у даљу евалуацију. Коначно, одабрано је 25 иницијатива које ће се кандидовати за Награду. Све одабране иницијативе имају за циљ да досегну нову публику и помогну им да се сналазе у огромном окружењу информација о климатским променама. Међу њима, неки користе моћ нарације да подигну свест о ургентности негативних утицаја климатских промена на маргинализоване заједнице, док други користе податке као полугу за промовисање акције.

Међу одабраних 25 иницијатива истиче се иновативна Климатска капсула, која спаја уметност и науку преносећи сценарио из 2057. године, у којој наша планета трпи огромне последице климатских промена. Замишљена као експериментални концепт који позива на климатску акцију, капсула је уједно усмерена на праћење и критичко разматрање спровођења Циљева одрживог развоја Уједињених нација, као глобалног и општеприхваћеног механизма на путу ка климатски неутралној и одрживој будућности. 

Победник ће бити проглашен на сајму Earth Technology Expo у Фиренци 16. новембра, где ће се окупити стручњаци и ентузијасти из области климатских иновација. 

Остале активности