ЦПН на 66. Међународном београдском сајму књига

ЦПН на 66. Међународном београдском сајму књига

На 66. Међународном београдском сајму књига, који је одржан од 21. до 29. октобра, Центар за промоцију науке представио је издања научноистраживачких организација у Србији, као и своја нова издања, уз разноврстан програм на штанду површине 190 квадратних метара, који је за ову прилику дизајнирао Никола Кораћ.

ЦПН је и на овогодишњем Међународном сајму књига, на свом штанду у Хали 2а, презентовао издавачку делатност чак 116 научноистраживачких организација у Србији, међу које се убрајају: универзитети, факултети, универзитетске библиотеке, САНУ, истраживачко-развојни и научни институти, приватни универзитети и факултети, стручна друштва и заводи. Центар је за ову прилику припремио детаљан каталог који садржи близу 1000 публикација објављених у протеклих годину дана.

Наступ ЦПН-а на овогодишњем Сајму књига протекао је у духу Јавног позива за грађанска научна истраживања. Овај јавни позив расписали су Центар за промоцију науке и Министарство науке, технолошког развоја и иновација и биће отворен до 1. новембра. Грађанска научна истраживања (енг. citizen science) представљају научноистраживачки, партиципативни метод, којим се јавност укључује у процес научних истраживања и омогућава грађанима који нису научници у датој области да науци активно доприносе користећи своје знање, алате и ресурсе. Овај метод пружа могућност за прикупљање обимних података са широких географских простора, истраживање сложених тема и демократизацију научног истраживања.

У сарадњи са Амбасадом НР Кине у Србији и Министарством науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, Центар за промоцију науке организовао је програм „Директно из свемира“ и промоцију публикације изложбене поставке Владе Републике Србије „Играј за човечанство! Наука за све“ са Сајма технике и техничких достигнућа. Након уводног обраћања министарке др Јелене Беговић и Њ.е. амбасадора НР Кине у Србији Ли Минга, одржан је панел на којем је представљена поменута публикација, а у којем су учествовали  руководитељка Групе за национални иновациони систем Министарства науке, технолошког развоја и иновација Ева Златковић, руководилац Сектора за међународну сарадњу у ЦПН-у Добривоје Лале Ерић и добитник Велике награде „Корак у будућност” за најуспешнији експонат на Сајму др Слободан Долашевић из Golden bee d.o.o., Beeamond систем, као и руководилац сектора за издаваштво и медијску продукцију у ЦПН-у и модератор панела Иван Умељић. Након тога, присутни су имали јединствену прилику да послушају како су астронаути из кинеске свемирске станице Тјангонг одговорили на питања деце из Србије.

На Сајму књига је представљен и 34. број научнопопуларног часописа Елементи. Темат најновијег издања посвећен је спекулативној фармацији, односно чудесним лековима и психоактивним супстанцама из популарних дела научне фантастике. Аутори текстова у темату истражују дубље значење ових фиктивних медикамената и могућности да једног дана постану реалност. На промоцији Елемената говорили су фармацеут и књижевник Павле Зелић, лекар и научни комуникатор др Срђа Јанковић, филозоф Миљан Васић и уредник Елемената Иван Умељић.

Поред нових издања и Каталога публикација научноистраживачких организација Републике Србије, Центар је изложио и своја остала издања из области промоције науке и научне комуникације. Током девет дана трајања Сајма, ЦПН је на свом штанду организовао и угостио читав низ научних институција које су организовале неколико трибина, представиле публикације и пројекте из већег броја области.

Као и сваке године, на штанду ЦПН-а КОБСОН је окупио библиотекаре из научних институција и, посебно за ову прилику, омогућио свим посетиоцима штанда да претражују научне радове најзначајнијих светских база научних публикација. На посебном делу штанда, током читавог трајања Сајма књига, мрежа научних клубова из целе Србије представила је најуспешније научнопопуларне пројекте, као и радионице, семинаре и обуке из области образовања.

Фото: Марко Рисовић

Остале активности