Књига Увод у научно новинарство представљена на Сајму књига

Књига Увод у научно новинарство представљена на Сајму књига

Промоција новог издања Центра за промоцију науке одржана је у четвртак, 24. октобра, на штанду ЦПН-а у Хали 2а Београдског сајма.

У складу са темом овогодишњег сајамског наступа – научно новинарство – Центар за промоцију науке представио је своје ново издање: књигу Мартина В. Англера Увод у научно новинарство. У четвртак, 24. октобра, на штанду ЦПН-а, у Хали 2а, о овој књизи говорили су Милица Момчиловић, новинарка РТС-а и председница Светске федерације научних новинара, Игор Рил, главни и одговорни уредник часописа „Нешенел џиографик“, као и новинари ЦПН-а Ђорђе Петровић и Ивана Николић. Промоцију је модерирао Иван Умељић, руководилац Сектора за издаваштво и медијску продукцију ЦПН-а.

Милица Момчиловић је, на почетку, објаснила шта је то научно новинарство и због чега је оно значајно, а затим је говорила о томе како се научни новинари разликују од осталих и шта је све неопходно да би научно новинарство остало на високом нивоу. Рил је истакао да је Увод у научно новинарство одличан уџбеник за све који желе да се баве новинарством, не само за оне које интересује његов научни облик, а осврнуо се и на то како изгледа рад у великом научнопопуларном медију као што је „Нешенел џиографик“.

Петровић је најпре објаснио разлику између критичког научног новинарства и научног новинарства дивљења, а затим се осврнуо на сличности између новинара и научника које су истакнуте у књизи. Након његовог излагања, Николић је говорила о поглављу књиге у којем се дају инструкције и савети за вођење интервјуа, а са публиком је поделила и сопствена искуства о овој новинарској техници. На крају су сви говорници дискутовали о значају образовања, како за бављење научним новинарством тако и за његову рецепцију у друштву, а изнели су и своје виђење тога како научно новинарство треба да одговори на нове изазове.

Увод у научно новинарство пружа опсежан водич за производњу новинског садржаја o различитим областима научног истраживања. Пажљивог читаоца, корак по корак, ова књига уводи у практичне вештине потребне за писање научних прича и појашњава многе познате и непознате детаље који стоје у основи овог посла. Студентима новинарства и професионалним новинарима свих нивоа ова књига нуди непроцењив преглед савременог научног новинарства, с нагласком на професионалну новинарску праксу и изазове дигиталног доба.

У књизи Увод у научно новинарство са посебном пажњом су обрађена поглавља посвећена истраживачком извештавању, поступању са научним подацима и објашњавању научне праксе и резултата истраживања лаичкој публици, а у њој се налазе и опширни интервјуи са искусним истраживачима и научним новинарима.

Током осам дана трајања 64. Сајма, ЦПН је на свом штанду организовао читав низ промоција и разговора о темама из разноврсних научних области, трибине, представљања институција и нових издања, као и међународних пројеката у којима је ЦПН један од партнера.

Остале активности