На Сајму књига представљени нови Елементи

На Сајму књига представљени нови Елементи

У суботу, 26. октобра, представљен је 18. број научнопопуларног часописа који издаје Центар за промоцију науке.

Промоција новог броја Елемената одржана је током овогодишњег Сајма књига, у Хали 2а, на штанду ЦПН-а. У суботу, 26. октобра, на представљању 18. броја овог часописа говорили су др Марко Крстић, в. д. директора Центра за промоцију науке, Петар Нуркић, докторанд Филозофског факултета Универзитета у Београду, као и Ивана Николић и Ђорђе Петровић, новинари Центра за промоцију науке. Промоцију је модерирао Иван Умељић, уредник Елемената.

Др Крстић је говорио о свом тексту у Елементима, у којем се разматра прошлост и будућност науке о светлости – фотонике и објаснио је како је текао њен развој од ватре до ЛЕД-а. Надовезавши се на ову причу, Николић је говорила о нашем праву на светлост које свакодневно угрожавају небодери светских метропола, а затим се осврнула на свој текст о мржњи у сајбер свету и последицама до којих она доводи. Насупрот праву на светлост, Петровић је говорио о светлосном загађењу које ствара вештачко осветљење и неопходности права на мрак и ноћно небо, али је споменуо и свој краћи текст о Ангкор Вату. На крају, Нуркић је објаснио како се проучава понашање код машина и какво све оно може бити, на који начин машине уче и колико су непредвидиви алгоритми  по којима функционишу, али се осврнуо и на могућност аутономног одлучивања и моралности код вештачке интелигенције.

Најновији број часописа Елементи, у коме су заступљени бројни домаћи аутори и илустратори, посвећен је феномену светлости и науци о овом феномену – фотоници. У новим Елементима налазе се и приче о праву на светлост, али и праву на мрак, као и о разним другим инспиративним темама попут понашања машина, климатских промена, мржњи у сајбер свету, односу поезије и медицине и пропасти Ангкор Вата. Осамнаести број Елемената доноси и ексклузивни интервју са др Мауром Фераријем, будућим председником Европског истраживачког савета (ЕРЦ).

Остале активности