ЦПН на 64. Сајму књига

ЦПН на 64. Сајму књига

И ове године ЦПН је представио близу хиљаду издања научноистраживачких организација у Србији, као и своја најновија издања.

На овогодишњем Међународном сајму књига, девети пут заредом, Центар за промоцију науке изложио је око 1000 публикација научноистраживачких организација Србије, као и своја издања из области промоције науке и научне комуникације. Ова манифестација одржана је у Београду, од 20. до 27. октобра, по 64. пут.

ЦПН је, на свом штанду површине 190 квадратних метара, у Хали 2а, представио издавачку делатност чак 117 научноистраживачких организација у Србији, међу које спадају: универзитети, факултети, универзитетске библиотеке, САНУ, истраживачко-развојни и научни институти, приватни универзитети и факултети, стручна друштва и заводи. Центар је, такође девету годину заредом, припремио и детаљан каталог свих научних публикација објављених између два сајма.

Тема овогодишњег наступа ЦПН-а била је научно новинарство, будући да оно игра кључну улогу у посредовању између науке и друштва, што га чини једним од главних стубова научне комуникације. У складу са темом, Центар је овог пута на штанду представио своје ново издање: књигу Мартина В. Англера Увод у научно новинарство.

На промоцији ове књиге, у четвртак, 24. октобра, говорили су Милица Момчиловић, новинарка РТС-а и председница Светске федерације научних новинара, Игор Рил, главни и одговорни уредник часописа „Нешенел џиографик“, као и новинари ЦПН-а Ђорђе Петровић и Ивана Николић. Промоцију је модерирао Иван Умељић, руководилац Сектора за издаваштво и медијску продукцију ЦПН-а.

У петак, 25. октобра, Центар за промоцију науке је, заједно са Институтом Биосенс из Новог Сада, на свом штанду организовао радионицу о ЕУ политици „Одговорно истраживање и иновације“. Радионица је била посвећена представљању и примени RRI вредности и вештина, имплементацији концепта Living Labs у савременој пољопривреди и развоју климатских акција и пракси са циљем повећања капацитета учешћа у програму Хоризонт 2020, а организована је у оквиру заједничке платформе пројеката RRING, SISCODE и TeRRIFICA.

На штанду ЦПН-а такође је представљен и најновији број научнопопуларног часописа Елементи, осамнаести по реду, посвећен феномену светлости и науци о овом феномену – фотоници. На промоцији нових Елемената, у суботу, 26. октобра, говорили су Марко Крстић, в. д. директора Центра за промоцију науке, Петар Нуркић, докторанд Филозофског факултета Универзитета у Београду, као и Ивана Николић и Ђорђе Петровић, новинари Центра за промоцију науке. Промоцију је модерирао Иван Умељић, руководилац Сектора за издаваштво и медијску продукцију ЦПН-а.

Поред ових промоција, на штанду Центра, током осмодневног трајања Сајма, посетиоци су имали прилику да присуствују читавом низу представљања различитих научнообразовних институција и нових научних издања, као и трибинама и разговорима о н темама из области науке, културе и уметности.

На посебном делу штанда, током читавог трајања Сајма књига, мрежа 14 научних клубова из целе Србије представила је најуспешније научнопопуларне пројекте, радионице, семинаре и обуке из области образовања.

Као и сваке године на штанду ЦПН-а, КОБСОН је окупио библиотекаре из научних институција и омогућио посетиоцима штанда да претражују научне радове најзначајнијих светских база научних публикација.

Аутор визуелног идентитета штанда Центра за промоцију науке на 64. Међународном сајму књига је угледни графички илустратор Никола Кораћ, који је уједно и аутор ликовног решења корица књиге Увод у научно новинарство.

Остале активности