Ново издање ЦПН-а: Увод у научно новинарство

Ново издање ЦПН-а: Увод у научно новинарство

Нова књига у издању Центра за промоцију науке нуди непроцењив преглед савременог научног новинарства с нагласком на професионалну новинарску праксу и изазове дигиталног доба.

Увод у научно новинарство пружа опсежан водич за производњу новинског садржаја o разним областима научног истраживања. Пажљивог читаоца, корак по корак, уводи у практичне вештине потребне за писање научних прича и појашњава многе познате и непознате детаље који стоје у основи овог посла. Мартин В. Англер, искусни научни новинар, обухвата главне етапе у писању и објављивању чланка; од одабира идеје, уобличавања предлога, истраживања и вођења интервјуа до упечатљивог писања за магазине, новине и онлајн издања. Ту су и поглавља посвећена истраживачком извештавању, поступању са научним подацима и објашњавању научне праксе и резултата истраживања лаичкој публици. Излагање у поглављима поткрепљено је предлозима за читање, питањима за понављање и практичним вежбама. Књига такође садржи опширне интервјуе с искусним научним новинарима, истраживачима и научницима који дају драгоцене савете о изградњи каријере у научном новинарству, говоре о ономе што чини доброг извештача као и о текућим професионалним изазовима са којима се суочавају. Књига се завршава исцртавањем бројних доступних путева у научно новинарство, као што су познати програми креативног писања, стипендије, награде и успешни онлајн научни часописи.

Студентима новинарства и професионалним новинарима свих нивоа ова књига нуди непроцењив преглед савременог научног новинарства с нагласком на професионалну новинарску праксу и изазове дигиталног доба.

Књигу је превео Милорад Јевтовић.

Аутор ликовног решења корица је графички илустратор Никола Кораћ.

Аутор књиге, Мартин В. Англер је научни новинар с богатом каријером у области технолошког и еколошког новинарства. Његове радове објављивали су „Би-Би-Си“, „Сајентифик американ“, као и тиражни немачки и швајцарски листови и магазини као што су „Ноје цирхер цајтунг“, „Цајт онлајн“, „Шпигл онлајн“, „Мадерборд Џермани“, „П.М. магазин“ и „Билд дер висеншафт“. Англер је био и редовни сарадник двају радијских програма о технологији италијанског националног медијског сервиса (RAI), као и водећих интердисциплинарних научних пројеката Европске академије у Болцану.

Остале активности