Елементи 18

Елементи 18

Изашао је нови, јесењи број научнопопуларног часописа Елементи, који вам и овај пут доноси прегршт занимљивих тема и интригантних прича из света науке.

Осамнаести број Елемената доноси насловну причу Марка Крстића Од ватре до ЛЕД-а, која на занимљив начин говори о прошлости и будућности науке о светлости. Шта су фотони и чему служе, како су радиле прве уљане лампе а када је један дом у Корнволу осветљен њиховим плинским сестрама, и зашто је у Србији прва електрична сијалица засветлела у – кафани? Темат одговара и на питања да ли, у свету у којем свакодневно ничу небодери, имамо право на светлост, и да ли, у том истом свету у коме природног мрака готово и нема, имамо право на ноћ?

Нови број доноси и причу о младом ентузијастичном екологу Томасу Краутеру, који, у намери да обнови планету Земљу, броји живи свет на њој – стабла, ваљкасте црве и инванзивне врсте, за почетак. Осим о Краутеру, читаћете и о Мауру Ферарију, будућем председнику Европског истраживачког савета, који у интервјуу Елементима објашњава зашто наука мора да служи друштву.

Шта сте знали о Ангкор Вату, некада „заборављеном архитектонском чуду“ и највећем религијском објектом на свету? Елементи доносе причу о његовој историји од хиндуистичког сакралног објекта посвећеног богу Вишнуу, до претварања у будистичку богомољу. Зашто већина од 2 милиона људи, колико га посети сваке године, и даље има погрешну представу о Ангкор Вату и његовој судбини, прочитајте у тексту Ђорђа Петровића.

И у овом броју причамо о вештачкој интелигенцији. Петар Нуркић објашњава зашто и код машина можемо да проучавамо индивидуално и колективно понашање, као и њихову међусобну али и интеракцију са људима. Ивана Николић, у тексту Мржња у сајбер свету, објашњава како нам управо вештачка интелигенција може помоћи у борби против мржње на интернету.

Осим споменутих текстова, ту су и текстови о везама између медицине и поезије, редовна колумна Дарка Доневског „Орбитирање“, као и редовна колумна стрип критичара Николе Драгомировића и многи други занимљиви садржаји.

Остале активности