Elementi 18

Elementi 18

Izašao je novi, jesenji broj naučnopopularnog časopisa Elementi, koji vam i ovaj put donosi pregršt zanimljivih tema i intrigantnih priča iz sveta nauke.

Osamnaesti broj Elemenata donosi naslovnu priču Marka Krstića Od vatre do LED-a, koja na zanimljiv način govori o prošlosti i budućnosti nauke o svetlosti. Šta su fotoni i čemu služe, kako su radile prve uljane lampe a kada je jedan dom u Kornvolu osvetljen njihovim plinskim sestrama, i zašto je u Srbiji prva električna sijalica zasvetlela u – kafani? Temat odgovara i na pitanja da li, u svetu u kojem svakodnevno niču neboderi, imamo pravo na svetlost, i da li, u tom istom svetu u kome prirodnog mraka gotovo i nema, imamo pravo na noć?

Novi broj donosi i priču o mladom entuzijastičnom ekologu Tomasu Krauteru, koji, u nameri da obnovi planetu Zemlju, broji živi svet na njoj – stabla, valjkaste crve i invanzivne vrste, za početak. Osim o Krauteru, čitaćete i o Mauru Ferariju, budućem predsedniku Evropskog istraživačkog saveta, koji u intervjuu Elementima objašnjava zašto nauka mora da služi društvu.

Šta ste znali o Angkor Vatu, nekada „zaboravljenom arhitektonskom čudu“ i najvećem religijskom objektom na svetu? Elementi donose priču o njegovoj istoriji od hinduističkog sakralnog objekta posvećenog bogu Višnuu, do pretvaranja u budističku bogomolju. Zašto većina od 2 miliona ljudi, koliko ga poseti svake godine, i dalje ima pogrešnu predstavu o Angkor Vatu i njegovoj sudbini, pročitajte u tekstu Đorđa Petrovića.

I u ovom broju pričamo o veštačkoj inteligenciji. Petar Nurkić objašnjava zašto i kod mašina možemo da proučavamo individualno i kolektivno ponašanje, kao i njihovu međusobnu ali i interakciju sa ljudima. Ivana Nikolić, u tekstu Mržnja u sajber svetu, objašnjava kako nam upravo veštačka inteligencija može pomoći u borbi protiv mržnje na internetu.

Osim spomenutih tekstova, tu su i tekstovi o vezama između medicine i poezije, redovna kolumna Darka Donevskog „Orbitiranje“, kao i redovna kolumna strip kritičara Nikole Dragomirovića i mnogi drugi zanimljivi sadržaji.

Ostale aktivnosti