Сусрет научних новинара

Сусрет научних новинара

Редакција часописа Елементи гостовала је на овогодишњој Европској конференцији научних новинара у Копенхагену, где је имала прилику да организује сопствену панел-дискусију[:]

123

На овогодишњој Европској конференцији научних новинара (ECSJ2017), одржаној од 26. до 30. јуна, на Универзитету за информационе технологије у Копенхагену, гостовали су Ивана Хорват и Никола Здравковић из Центра за промоцију науке, као помоћници уредника часописа Елементи.

На конкурсу који је трајао током пролећа Елементи су добили прилику да на конференцији организују панел-дискусију под називом „Да ли ауторски текстови преузимају примат над вестима?“. Тема дискусије била је тенденција савремених научнопопуларних часописа да акценат стављају на репортаже и есеје насупрот извештавању и вестима о новим открићима ‑ под претпоставком да данашњи читаоци захтевају да сазнају вести много брже но што штампани медији могу да их испоруче, али да ће одвојити новац за „добру причу“.

Дискусију је осмислила и водила Ивана Хорват, а поред Николе Здравковића, у њој су учествовали Волфганг Геде, научни новинар из Немачке који ради у Колумбији, члан Управног одбора Светске федерације научних новинара, као и Мићо Таталовић, уредник вести у једном од најпопуларнијих научнопопуларних часописа на свету, британском New Scientist-у.

Никола Здравковић је учествовао и на панел-дискусији о стању научног новинарства у источној Европи, коју су организовали новинари из Румуније Аурел Марин и Александра Нистороиу.

Остале активности