Оживљавање изумрлих врста

Оживљавање изумрлих врста

У оквиру програма EDGE у Научном клубу ЦПН-а у Београду, у уторак, 26. јуна, разговарали смо о оживљавању мамута и других изумрлих врста[:]_MMM4575

У овом тренутку, група научника покушава да у лабораторији, захваљујући манипулацији генетичких материјала из остатака рунастог мамута створе најпре некакав „хибрид“ његовог рођака азијског слона. Они преправљају геном донекле сличног азијског слона додајући му карактеристике мамута: мање уши, дебео слој масноће испод крзна, дугу коврџаву длаку, крвоток прилагођен хладним условима… До сада је направљено 45 оваквих преправки генома.

Познато је да је клонирање овце Доли успело тек из 277. покушаја. Створити ембрион мамута који ће провести наредне две године као фетус у вештачкој мамутској материци створеној у лабораторији, а који ће затим да се роди и живи, велики је научни изазов и нико не очекује да се може остварити брзо. Али, замислимо да за неколико деценија човек успе то да уради. Шта би се десило када би крдо тако створених мамута вратили у њихова природна, а 10.000 година касније драматично измењена станишта? Да ли би они ту нашли своје место?

_MMM4583

Да ли би тако нешто могао човек да уради и са диносаурусима? Какве су успехе научници имали са оживљавањем недавно изумрлих животиња? Да ли је корисније улагати средства у заштиту животиња којима пети изумирање или у овладавање технлогијама које ће нам помоћи да оживимо оне којих већ нема? Да ли човек ”изиграва бога” таквим поступцима, или само покушава да исправи сопствене грешке из прошлости?

О овим темама разговарали смо са др Јелком Црнобрњом Исаиловић, научном саветницом на Институту за биолошка истраживања ”Синиша Станковић” и редовном професорком на Природно-математичком факултету у Нишу.

_MMM4555

Погледајте снимак разговора.

EDGE, односно „генерална едукација“, програм је Центра за промоцију науке у којем заједно са еминентним научницима из земље разговарамо о темама за које постоји јавно интересовање и које сматрамо да би требало да постану део опште културе. EDGE разговори се организују у просторијама Научног клуба Београд.

Остале активности