ЦПН и Битка за знање

ЦПН и Битка за знање

У суботу 24. jуна у Научно-технолошком парку на Звездари одржано jе прво финале такмичарске лиге КОДиграње коjа се спроводи у оквиру проjекта „Битка за знање“, у организациjи Фонда Б92

[:]BZZ 3

У суботу 24. jуна у Научно-технолошком парку на Звездари одржано jе прво финале такмичарске лиге КОДиграње коjа се спроводи у оквиру проjекта „Битка за знање“, у организациjи Фонда Б92. Крајњи циљ пројекта јесте да се што већи броj школа у Србиjи опреми наставним алатима за учење програмирања како би се, уз помоћ учења програмирања кроз игру, код ученика развијали критичко мишљење и вештине решавања проблема.

Центар за промоциjу науке jе препознао значаj ове инициjативе и заjедно са мрежом научних клубова широм Србиjе подржао спровођење акциjе.

Центар је учествовао и у завршном догађају првог циклуса такмичења. Током такмичарског дана у холу Научно-технолошког парка била је приказана изложба Видљива светлост, која на визуелан и интерактиван начин приказује неке од занимљивих феномена видљивог дела спектра светлости. Ова изложба део је велике изложбе Спектри, која се бави читавим спектром електромагнетног зрачења, од радио таласа па све до гама зрачења високе енергије. Поред изложбе Видљива светлост, научни демонстратори Центра за промоцију науке у паузама изводили су научне демонстрације експеримената са електричним пражњењем. У интеракцији са публиком, демонстратори су приказивали механизме настајања електричног пражњења у природи и феномене везане за овај принцип.

Jош jедна додирна тачка Центра за промоциjу науке и инициjативе „Битка за знање“ jе и препознавање важности родне равноправности у СТЕМ дисциплинама. Ивана Jакшић из Института за педагошка истраживања и Ђурђа Тимотиjевић из Центра за промоциjу науке, одржале су предавање наставницима математике и информатике чиjи су ђаци финалисти такмичења у програмирању на тему родно инклузивне наставе програмирања и других природно-техничких предмета.  Предавање jе одржано у оквиру европског проjекта Hypatia, у коме Центар за промоциjу науке учествуjе, чиjи jе циљ родно инклузивно СТЕМ образовање и мотивисање младих, а посебно девоjчица, да се определе за кариjеру у неким од СТЕМ дисциплина.

BZZ 7

 

Остале активности