Oživljavanje izumrlih vrsta

Oživljavanje izumrlih vrsta

U okviru programa EDGE u Naučnom klubu CPN-a u Beogradu, u utorak, 26. juna, razgovarali smo o oživljavanju mamuta i drugih izumrlih vrsta[:]_MMM4575

U ovom trenutku, grupa naučnika pokušava da u laboratoriji, zahvaljujući manipulaciji genetičkih materijala iz ostataka runastog mamuta stvore najpre nekakav „hibrid“ njegovog rođaka azijskog slona. Oni prepravljaju genom donekle sličnog azijskog slona dodajući mu karakteristike mamuta: manje uši, debeo sloj masnoće ispod krzna, dugu kovrdžavu dlaku, krvotok prilagođen hladnim uslovima… Do sada je napravljeno 45 ovakvih prepravki genoma.

Poznato je da je kloniranje ovce Doli uspelo tek iz 277. pokušaja. Stvoriti embrion mamuta koji će provesti naredne dve godine kao fetus u veštačkoj mamutskoj materici stvorenoj u laboratoriji, a koji će zatim da se rodi i živi, veliki je naučni izazov i niko ne očekuje da se može ostvariti brzo. Ali, zamislimo da za nekoliko decenija čovek uspe to da uradi. Šta bi se desilo kada bi krdo tako stvorenih mamuta vratili u njihova prirodna, a 10.000 godina kasnije dramatično izmenjena staništa? Da li bi oni tu našli svoje mesto?

_MMM4583

Da li bi tako nešto mogao čovek da uradi i sa dinosaurusima? Kakve su uspehe naučnici imali sa oživljavanjem nedavno izumrlih životinja? Da li je korisnije ulagati sredstva u zaštitu životinja kojima peti izumiranje ili u ovladavanje tehnlogijama koje će nam pomoći da oživimo one kojih već nema? Da li čovek ”izigrava boga” takvim postupcima, ili samo pokušava da ispravi sopstvene greške iz prošlosti?

O ovim temama razgovarali smo sa dr Jelkom Crnobrnjom Isailović, naučnom savetnicom na Institutu za biološka istraživanja ”Siniša Stanković” i redovnom profesorkom na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

_MMM4555

Pogledajte snimak razgovora.

EDGE, odnosno „generalna edukacija“, program je Centra za promociju nauke u kojem zajedno sa eminentnim naučnicima iz zemlje razgovaramo o temama za koje postoji javno interesovanje i koje smatramo da bi trebalo da postanu deo opšte kulture. EDGE razgovori se organizuju u prostorijama Naučnog kluba Beograd.

Ostale aktivnosti