Кoнференција о одговорном СТЕМ образовању

Кoнференција о одговорном СТЕМ образовању

Центар за промоцију науке организовао je конференцију посвећену унапређењу наставе природних наука, технологије, инжењерства и математике

Центар за промоцију науке је 22. и 23. фебруара, у Београду организовао међународну конференцију под називом „Ка одговорном СТЕМ образовању”, која је била посвећена настави обједињених СТЕМ предмета, односно природних наука, технологије, инжењерства и математике (енг. STEM: science, technology, engineering and mathematics). Конференција је одржана као финални догађај пројекта Scientix у Србији, у коме Центар има улогу националне контакт тачке.

 

Конференцију је отворио др Саша Стојановић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за дигитализацију у просвети и науци, који је истакао да Министарство ставља фокус на праћење стања у СТЕМ областима и креирање потребне реформе на нивоу националног програма наставе и учења. Коначни циљ су савремени програми који обезбеђују услове за развој и стицање функционалних знања.

 

Након тога, учесницима се обратила Агуеда Грас Веласкез, координатор пројекта испред бриселског European Schoolnet-а. Ову организацију су основала 34 европска министарства просвете окупљена око заједничког циља – увођења иновација у наставу. Агуеда је говорила о томе да је СТЕМ свуда око нас и да често нисмо ни свесни колико наука, инжењерство, технологија и математика доприносе квалитету нашег живота. Такође, она је нагласила да данас не можемо у потпуности да предвидимо како ће изгледати послови будућности и да је важно да припремимо ученике на адекватан начин за оно што ће их сутра очекивати. Сходно томе је препознат огроман допринос наставника у овом процесу и креиран је пројекат Scientix који пружа подршку едукаторима који могу размењивати своје праксе и искуства из учионице, али и наћи велики број алата, ресурса за наставу, семинара и др.

 

На конференцији су учесници, пре свега учитељи и наставници из целе Србије, имали прилику да сазнају више о различитим примерима добрих пракси од својих колега из Европе, као и од наставника − амбасадора пројекта Scientix у Србији. Како ученици могу учити математику кроз прављење стрипова или како се деца са посебним потребама могу укључити у СТЕМ дисциплине кроз примере научника са посебним потребама. Takoђе, представљени су и пројекти STEM School Label, System2020, кao Odyssey у којима је Центар партнер. Присутни су могли чути више и о томе како ће изгледати учионица будућности и колико је важно да научимо наше ђаке да буду креативни, да умеју да искажу своје идеје и да сарађују, јер као што је Иван Велтон Фицвотер, професор са Тринити Универзитета у Даблину рекао, „будућност света је данас у учионици”.

Остале активности