Представљање пројекта AI Lab

Представљање пројекта AI Lab

Пројекат Европска лабораторија вештачке интелигенције и први глобални позив за уметнике унутар њега представљени су у Научном клубу у Београду

Прво јавно представљање пројекта ”Европска лабораторија вештачке интелигенције – AI Lab” одржано је 1. фебруара у Научном клубу Београд. Нови трогодишњи пројекат Центра, који координира Арс електроника из Аустрије, окупља 13 разноврсних институција из 11 земаља Европе, које се баве различитим питањима у вези са уметношћу, технологијом и друштвом. Пројекат је финансиран кроз програм Креативна Европа Европске Уније.

О пројекту је говорио Добривоје Лале Ерић, национални руководилац пројекта, који је истакао значај покретања дијалога о широким друштвеним и културним променама које вештачка интелигенција доноси. Пројекат AI Lab се неће фокусирати искључиво на технолошке аспекте вештачке интелигенције већ ће кроз савремене уметничке праксе светској и домаћој публици истаћи изазове које она ставља пред човечанство.

На овом догађају представљени су идеја, структура и циљеви пројекта, као и први отворени позив за уметнике који желе да се посвете истраживању научних садржаја и њиховој интеграцији у своје стваралаштво. Актуелни позив је посвећен неуронаукама, са истраживачким боравком у Лабораторији за неуронауке Националног универзитета у Буенос Ајресу, Аргентина.

Др Бојан Кенинг, један од организатора прошлогодишње манифестације art+science+makers, упознао је присутне са Мејкерс спејсом Центра и могућностима које овај простор нуди уметницима за развој њихових пројеката, у контексту самога пројекта али и шире.

Победници првог позива на глобалном и националном нивоу биће познати средином марта. У оквиру пројекта AI Lab биће отворена још три позива за уметничке резиденције у престижним научним институцијама широм света, посвећене различитим аспектима и дисциплинама унутар вештачке интелигенције

Више о самом пројекту и предстојећим позивима истражите на: https://ars.electronica.art/ailab/en/

Остале активности