Састанак и радионица пројекта TeRRIFICA

Састанак и радионица пројекта TeRRIFICA

Представници ЦПН-а учествовали су на првом радном састанку пројекта TeRRIFICA, у Бону, 5. и 6. фебруара 2019. године

Осам институција из шест европских земаља ће у наредне три и по године радити на изградњи компетенција за прилагођавање климатским променама са специфичним фокусом на концепт одговорног истраживања и иновација.

У просторијама организације WILA у Бону, у Немачкој, 5. и 6.  фебруара одржан је први радни састанак пројекта TeRRIFICA, који се финансира из програма Хоризонт 2020. Осам инсититуција из шест европских земаља, Србије, Белорусије, Француске, Шпаније, Немачке и Пољске, у наредне три и по године заједно ће радити на пројекту који ће идентификовати примере најбоље праксе, као и кључне индикаторе за мерење успешности имплементације развијених методологија у циљу прилагођавања на климатске промене.

Након више година бављења важним питањем климатских промена, о прилагођавању на последице ових промена се и даље мало говори. Ова тема ће се први пут разматрати кроз контекст Одговорног истраживања и иновација (енг. Responsible Research and Innovation RRI), иако се RRI и климатске промене заправо преклапају у многим пољима. TeRRIFICA ће се фокусирати на прилагођавањe климатским променама, са посебним освртом на специфичне циљеве одрживог развоја Уједињених нација, као што су Квалитетно образовање, Чиста вода и санитарни услови, Доступна и обновљива енергија, Одрживи градови и заједнице, Одговорна производња и потрошња, Акција за климу, Живот на земљи и Партнерством до циљева.

Након првог радног састанка пројекта, одржана је и прва радионица у којој је учествовало 22 представника регионалних и националних надлежних институција, као и истраживачких института, компанија, невладиних организација и универзитета заинтересованих за питања климатских промена у њиховим земљама. На радионици је учесницима приближен контекст RRI-ја, као и његов значај за Акцију за климу и прилагођавање на климатске промене.

Пројекат TeRRIFICA финансира Европска унија из оквира Хоризонт 2020. Координатор пројекта је WILA Bonn из Немачке, а поред ЦПН-а, партнери на пројекту су Универзитет Рајн-Вал и Универзитет у Фехти из Немачке, као и удружење Образовање за одрживи развој из Белорусије,  Универзитет „Адам Микјевич“ из Пољске, организација Science Citoyennes из Франсуске и Асоцијација каталонских државних универзитета из Шпаније.

Остале активности