Креативни одговори на климатске промене

Креативни одговори на климатске промене

Центар за промоцију науке је учествовао у разговору посвећеном уметничким пројектима и истраживањима о климатским променама, који је 29. новембра 2021. у Културном центру Пароброд организовао ДАХ Театар

На догађају се дискутовало о најновијим истраживањима у вези са климатским променама код нас и у свету, уз представљање креативних начина борбе за заштиту природне средине који могу да инспиришу и мобилишу грађане. У контексту пројекта Дрвеће Плеше, уметници ДАХ Театра су представили своја искуства на пројекту посвећеном борби против прекомерне сече дрвећа, уз извођење неколико сцена из саме представе.

Наглашено је да је, у ситуацији у којој се налази цела планета, потребно ангажовање свих сектора друштва, укључујући и грађане, експерте и доносиоце одлука, како би се дошло до хитних промена. Неопходно је и разумевање грађана о односу између екологије, економије и политике, и константна размена идеја и информација које су кључне за подстицање личних и колективних иницијатива (попут масовних кампања садње дрвећа, националних закона који штите дрвеће као жива бића, климатских активистичких пројеката и сл.)

У име Центра за промоцију науке, у разговору је учествовао Добривоје Лале Ерић, селектор програма art+science и иницијатор пројекта ЕкОтисак. У разговору су учествовали и проф. Владимир Ђурђевић, климатолог са Физичког факултета у Београду и покретач платформе Green Art Incubator, Богдан Вуруна и Предраг Момчиловић, активисти Зелене групе у оквиру покрета Не давимо Београд, и Јадранка Анђелић и Дијана Милошевић, као представнице ДАХ театра.

Остале активности