Лансирање Климатске платформе – иницијатива Центра за промоцију науке

Лансирање Климатске платформе – иницијатива Центра за промоцију науке

Свечано лансирање Климатске платформе одржано је 19. априла, у Научном клубу Центра за промоцију науке, уз присуство истакнутих експерата и активиста.

Климатска платформа је иницијатива покренута са идејом да окупи заједницу, дели и промовише знања, и пружи подршку акцијама усмереним на решавање климатских изазова. Са циљем да постане заједница експерата, активиста, ангажованих појединаца и организација, Платформа ће омогућити размену идеја, искустава и најбољих пракси у области одрживости и заштите животне средине, као и планирање заједничких активности и усмерено деловање.

На догађају су говорили истакнути стручњаци и активисти, представљајући своје пројекте и иницијативе у борби са климатским изазовима.

Слађана Савић са Хемијског факултета представила је пројекат ELIPS, који се бави еколошком писменошћу, истичући значај образовања у промени свести о заштити животне средине. 

Представници Миксер фестивала поделили су своја искуства у мобилизацији јавности кроз културне и едукативне догађаје, док је професор Владимир Ђурђевић са Физичког факултета говорио о научним аспектима климатских промена и важности тачних и правовремених информација. Др Марјана Бркић, програмска директорка Центра за промоцију науке, представила је Караван за климу Центра за промоцију науке. Овај пројекат има за циљ да широм земље подигне свест о климатским променама кроз едукативне и интерактивне активности, директно укључујући заједнице у дијалог и акције за заштиту животне средине. Сабина Керић из удружења Еконаут представила је њихове иницијативе за урбане баште, указујући на значај урбаног пољопривредног развоја и еколошке свести у урбаним срединама. Ирена Шујдовић из Центра за промоцију науке представила је пројекат LOESS, фокусиран на образовање о земљишту и одрживом управљању ресурсима, истичући важност мултидисциплинарног приступа у решавању комплексних климатских изазова.

Климатска платформа обједињује разноврсне пројекте, програме и иницијативе у домену климатских промена, тежећи да постане централно место окупљања свих који су активно укључени у борбу против климатских изазова. Кроз низ интерактивних садржаја, образовних ресурса и актуелних информација, желимо да подстакнемо дијалог о климатским питањима и пружимо корисницима ресурсе за информисање и инспирацију. 

Климатска платформа ће наставити да окупља стручњаке, активисте и организације, са планираним кварталним тематским окупљањима. Ови редовни сусрети ће омогућити континуирану размену знања и искустава, подстичући заједничке акције и ангажовање у решавању климатских изазова. 

Остале активности