У Научном клубу Београд обележен Међународни дан девојчица у ИКТ-у

У Научном клубу Београд обележен Међународни дан девојчица у ИКТ-у

Поводом Међународног дана девојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ), Фондација Петља у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и Министарством просвете, у Научном клубу ЦПН-а организовала је едукативну радионицу за ученице средњих школа.

Циљ радионице у Научном клубу Београд био је да подстакне ученице да истраже различите могућности које област информационо-комуникационих технологија пружа и стекну увид у то које све нове дигиталне вештине могу да буду од значаја за каријеру у ИКТ-у.

Присутнима су се на самом почетку обратили помоћник министра за високо образовање Александар Јовић, портфолио менаџерка УНДП-ја за дигиталне иновације Јелена Ружичић, директор Фондације Петља и в.д. директора Центра за промоцију науке Данијела Вучићевић.

„Данас, желим да поручим нашим учесницама да је битно знати да постоје различити начини да будете успешне и храбре у одабиру ваших научних каријера. Чувени акроним СТЕМ показује нам да није довољно бити добар само у једној области, јер су у пракси неопходни флексибилност, тимски рад, отвореност за идеје и ослањање на друге научне области, које нам мењају приступе на сваком нивоу. И то је оно што овакви  програми треба да осветле и дају вам хиљаде нових одговора. Може вам се учинити, да је неопходна брзина, с обзиром на стање у науци, да се од вас очекују брзи резултати да бисте напредовали, и да се утркујете као да сте на олимпијади. Међутим, када се бавите оним до чега вам је стало, веома је важно да одвојите довољно времена да разумете суштину проблема, а онда ће резултат неминовно доћи као оскар ваших истраживања и посвећености. Никада не оклевајте, захтевајте много од себе и постављајте амбициозне циљеве, чак и ако то не раде ни ваши родитељи, ни професори, ни средина“, поручила је Данијела Вучићевић в.д. директора Центра за промоцију науке.

„Оно што видимо у директном раду са ученицима и ученицама, пре свега основних школа, кроз активности које организујемо јесте да у раном узрасту девојчице показују једнаку радозналост и интересовање за савремене технологије као и дечаци. На нама одраслима је да све младе девојке охрабримо и подржимо у томе да своју креативност и знање граде и у области Информационо-комуникационих технологија“ истакао је Милан Симић, директор Фондације Петља.

Преко 20 ученица Гимназије и економске школе „Доситеј Обрадовић“ из Бачке Тополе учествовало је на радионици „Када човек и машина ћаскају: упознај DALL-Е“. Милан Личина, креативни директор ВИДРА и доцент на Универзитету „Метрополитан“ у Београду, помогао им је да направе своје прве кораке у уметности генерисаној вештачком интелигенцијом. Ученице су имале прилику да испробају један од популарнијих алата за генерисање слика из текстуалних упита – DALL-E. Осим тога, разговарале су о потребним вештинама за креирање дигиталне уметности и препрекама и ограничењима које намеће цртање речима.

Међународни дан девојака у ИКТ-у се обележава сваког четвртог четвртка у априлу, а овогодишњи слоган je „Лидерство“ (енг. Leadership). Порука слогана је да истакне критичну потребу за јаким женским узорима у науци, технологији, инжењерству и математици (енг. Science, Technology, Engineering, Mathematics – STEM).

Извор фотографија: УНДП

Остале активности