SALL пројекат: летња школа

SALL пројекат: летња школа

Од 3. до 8. јула у Маратону, Грчка, организована је летња школа пројекта SALLшколе као живе лабораторије, на којој су се учесници упознали са концептима и методама отвореног школовања и живих лабораторија

Пројекат SALL, финансиран из програм за истраживање и иновације Европске уније Хоризонт 2020,траје три године (септембар 2020 – август 2023), а у њему ће учествовати 412 школа из 12 земаља. Национални координатор за пројекат SALL у Србији је Центар за промоцију науке Београд.

Основна школа „Петар Кочић“ из Инђије једна је од две пилот-школе из Србије које су одабране да буду део међународног пројекта SALLшколе као живе лабораторије.

 Као координаторка пројекта SALL у школи „Петар Кочић”, школска педагошкиња Тијана Ђуричић учествовала је у Летњој школи FOODSHIFT/SALL 2022, у организацији Европске школске академије за иновације (ESIA) и Ellinogermaniki Agogi (ЕА), приватне организације, коју је Грчка званично признала као институцију која нуди образовање на свим нивоима, од предшколског до вишег средњег. Летња школа је организована од 3. до 8. јула у Маратону, код Атине.

Главни циљ Летње школе „Школе као места за трансформацију система исхране“ био је да се учесници и учеснице упознају са концептима и методама отвореног школовања и живих лабораторија, пружајући могућност људима који делују у пољу образовања и другим актерима да се ангажују, дискутују и истражују како школе могу постати инкубатори и акцелератори иновација у својим локалним заједницама нудећи својим ученицима и ученицама нове могућности када је реч о учењу.

Учесници и учеснице су се прво упознали са основним концептима и методама, а затим су кренули пут инспирације и сопственог дизајна. Сазнали су о неколико инспиративних пракси, добили идеје и упутства, а затим су почели да осмишљавају свој нови пројекат отворене лабораторије (Living Lab), имајући на уму сопствени професионални контекст. Дакле, морали су да развију свој пројекат, презентују га и поделе са осталим учесницима и учесницама из Израела, Немачке, Португала, Шпаније, Холандије, Грчке, Француске и бројних других земаља, у циљу размене идеја и искустава.

Ауторка текста: Тијана Ђуричић

 

Остале активности