Maj месец математике 2020.

Maj месец математике 2020.

Kао и претходних осам година Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ организовали су манифестацију Мај месец математике (М3), овога пута у виртуелном простору

Током целог маја, на сајту m3.rs гледали смо филмове, учествовали у научним кафеима, играли се са математичким експонатима, долазили до креативних решења кроз радионице и развијали нова математичка знања кроз плес. Највећа научнопопуларна манифестација у Србији, коју су у онлајн издању организовали Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ, угостила је више од 10.000 посетилаца, који су имали прилику да истражују, повезују и деле своја знања.

Већ 24. марта објављен је Јавни позив свим учитељима, наставницима и ентузијастима који су нам математику представили кроз интерактивне презентације, онлајн методе учења и друге забавне садржаје. Најбољих 15 садржаја уписало се на математичку мапу Србије, где ће трајно представљати праву малу ризницу блага и инспирацију за нове генерације.

Онлајн Научни кафе нас је у два наврата, 12. маја, а потом и 26. маја, подсетио на почетке бављења математиком, спровео нас кроз тежину научноистраживачког рада са апсекта жена и открио математику кроз регионалну сарадњу. Научни кафеи су били сјајан начин да први пут у Србији обележимо Међународни дан жена у математици – 12. мај.

Богата мрежа сарадника, омогућила је да кроз 9 предавања, која броје преко 5000 прегледа, покажемо значај математике, њену примену и видимо како је математика лепа када се ствара, компонује и пева.

Наша мисија била је и да решавање алгебарских израза, једначина и геометрије пребацимо са папира на плесни подијум, покретне скулптуре и како вас математика може спасити ако се задесите на пустом острву. Ово смо постигли кроз шест онлајн радионица, у чијем креирању су учествовали научни демонстратори Центра за промоцију науке, а које су окупиле преко 2500 учесника. Није изостала ни виртуелна шетња кроз девет тродимензионалних математичких експоната.

Тема овог М3 били су управо покрет и математика, па је кроз припрему плесног перформанса са Станицом – сервисом за савремени плес рођена идеја да покренемо и геометријско-плесни изазов на друштвеној мрежи ТикТок. У току маја развијено је 26 кореографија плеса које приказују тачку, праву и раван. Настављамо да плешемо и током лета, а изазов ће трајати до краја септембра, када нас очекује и манифестација у реалном свету.

Jесењи мај математике добиће своју обогаћену верзију, где нас поред радионица, предавања и дебата, очекује изложба Жене Европе у математици, као и каталог који прати изложбу, ауторке Силви Пејше.

 

 

Остале активности