О климатској акцији поводом Дана заштите животне средине

О климатској акцији поводом Дана заштите животне средине

У петак, 5. јуна, на Дан заштите животне средине, др Тања Аданђевић представила је климатску акцију коју Центар за промоцију науке спроводи током лета уз подршку Секретаријата за животну средину и грађана Београда. Са интерактивном мапом упознати су и посетиоци скупа у Ботаничкој башти Јевремовац, који је организовало Министарство заштите животне средине  

У петак, 5. јуна, на Светски дан заштите животне средине, у парку Калемегдан  представљен је  пројекат URBforDan, чији фокус је управљање и коришћење шума као природног наслеђа у градовима дунавског региона. Овај пројекат у име града Београда реализује Секретаријат за заштиту животне средине, а током догађаја представљен је и пројекат TeRRIFICA (Territorial RRI Fostering Innovative Climate Action), који се одвија истовремено у шест европских градова и региона  са  фокусом на климатске промене на локалном нивоу.

Др Тања Аднађевић, руководилац пројекта, захвалила се Граду на подршци и  позвала присутне да, као грађани Београда, кроз пројекат TeRRIFICA овог лета мапирају изазове настале услед климатских промена, и то у контексту нашег животног окружења.

Сви грађани биће током лета у прилици да на интерактивној мапи, уз претходно креирање налога, означе одређене локације на којима их врућина највише погађа, уз објашњење да ли је климатски изазов добро или лоше решен и шта се може учинити. На тај начин, како је објаснила др Аданђевић, они  постају део огромне истраживачке мреже, дају допринос науци и постају и сами научни истраживачи. Волонтери су овом приликом заинтересованима представили мапу која ће током лета послужити као одговор Београђана на климатске промене.

Министарствo заштите животне средине је овај значајан датум обележило скупом у Ботаничкој башти Јевремовац, a волонтери пројекта TeRRIFFICA су интерактивну мапу представили и посетиоцима овог скупа. Светски дан заштите животне средине Министарство је традиционално обележило, како би сви заједно упозорили на неопходност и значај заштите животне средине и природе (https://www.ekologija.gov.rs/).

Још један догађај организован је поводом Дана животне средине: струковно удружење „Амбасадори одрживог развоја и животне средине“, у партнерству са Привредном комором Србије организовало је 16. конференцију „Животна средина ка Европи“. Koнференција jе реализoвана онлајн, a на њој су представљени досадашњи резултати и достигнућа у развоју грађанске науке у Србији. Kao део концептa грађанске науке, која је у Србији тек у развоју, пројекат TeRRIFFICA је на њој такође нашао своје место.

Овогодишње обележавање Светског дана заштите животне средине посвећено је очувању биодиверзитета и природе коју модеран човек исцрпљује преко њених граница. Процењено је да је данас потребна 1,6 планета Земља људима у задовољавању њихових потреба. Уз слоган „Време је за природу“, свету се поручује да су очувани и функционални екосистеми и здрава животна средина услов наше будућности, и да данас, више него икада, свет мора да иступи и уједини се у акцијама за оздрављење Планете.

 

 

 

Остале активности