Мај месец математике

Мај месец математике

Након 30 дана узбуђења и 100.000 посетилаца, завршена манифестација Мај месец математике, коју су организовали ЦПН и Математички институт САНУ-а

Научнопопуларна манифестација Мај месец математике, коју су у сарадњи са бројним партнерима организовали Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ-а, завршена је 28. маја.

Како кажу у Центру за промоцију науке, манифестација Мај месец математике представљала је највећу и најмасовнију акцију промоције математике која је досад организована у региону Западног Балкана. Поред изузетно позитивних реакција које су током маја 2012. стизале и од публике и од научника, Мај месец математике је привукао и огромну пажњу медија у Србији.

Манифестација је током протеклих 30 дана обухватила целу Србију – Мај месец математике је у сарадњи са локалним партнерима организован у више од 20 градова Републике. Само у Београду, разноврсне програме у оквиру ове манифестације посетило је више од 100.000 људи.

Централна поставка, Велика математичка изложба „Рачунам на математику“, одржана у Галерији Робне куће Београд, изазвала је велику пажњу јавности. Према процени ЦПН-а, само ову изложбу је посетило више од  65.000 грађана.

Значајну пажњу је изазвала и улична изложба Imaginary, која је у сарадњи са Немачким математичким друштвом стигла из Немачке, а била је постављена у Кнез Михаиловој улици.

Но, пажњу су привукли и бројни други програми који су се одвијали и у Галерији науке и технике САНУ-а, у Југословенској кинотеци, Педагошком музеју, али и на другим локацијама.

Током маја 2012, више од 2500 деце је учествовало у 100 радионица које је ЦПН организовао на тему математике, а Велику математичку изложбу је организовано посетило више од 100 основних и средњих школа из Београда, али и других делова Србије.

Непроцењив допринос на Великој математичкој изложби у Београду дало је 110 волонтера, као и велики број ентузијаста који су подржали многобројне програме током Маја месеца математике.

У манифестацији је активно учествовало 18 партнера, али и више од 50 других организација, друштава и образовних установа.

Гости током Маја месеца математике били су Гинтер Циглер, професор математике и главни промотер ове науке у Европи, Томас Фокт, новинар из Немачке, и Хавијер Бараљо, математичар из Шпаније, као и Ненад Кузмановић из Хрватске и Teun Koetsier, историчар математике из Холандије.

Како најављују у ЦПН-у, манифестација Мај месец математике ће бити организована и следеће године у исто време, са идејом да постане традиционални догађај.

У међувремену, Центар за промоцију науке најављује нову научнопопуларну манифестацију већ за јесен 2012 – реч је о фестивалу „Дани будућности“, на коме ће, први пут у Србији, домаћој публици бити представљени познати светски роботи.

Више о програмима Маја месеца математике истражите на интернет адреси m3.rs.

 

ПАРТНЕРИ И САРАДНИЦИ

Најзапаженије изложбе, радионице и други програми приређени су у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Ваљеву, Лесковцу, Чачку, Краљеву, Новом Пазару, Панчеву, Лозници, Пожаревцу, али и у бројним другим градовима и мањим местима. У манифестацији Мај месец математике, поред Центра за промоцију науке и више од 110 волонтера, учествoвао је и огроман број организација, државних институција и школа. Изузетно важан допринос је дала Српска академија наука и уметности, чији је председник Никола Хајдин био и покровитељ манифестације. Поред тога, сјајна сарадња је остварена са Математичким институтом САНУ-а, као и са Универзитетом у Београду, али и Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Приштини и Новом Пазару. Посебно је значајна сарадња са Математичком гимназијом, али и са бројним основним школама, од којих се могу извдојити ОШ „Дринка Павловић“ и ОШ „Ћирило и Методије“ у Београду. Манифестацији су значајно допринела међународна дрштва као што је Немачко математичко друштво и Хрватско друштво математичара. У организацији су учествовали и међународни културни центри у Београду, а посебно Француски институт, „Гете институт“ и Институт „Сервантес“.

Tags

Остале активности