Медији и научнице

Медији и научнице

Округли сто „Улога медија у промоцији младих научница“ одржан је у организацији удружења Једнаке могућности и Центра за промоцију науке

Фото: Милован Миленковић, ЦПН

Удружења Једнаке могућности, чији је циљ приближавање информационо-комуникационих технологија женама као једног од средстава борбе против сиромаштва, неравноправности и незнања, и Центар за промоцију науке, организовали су инспиративни догађај који је окупио неколико група заинтересованих учесника – научница, чланица удружења грађана, представница државних институција као што је Управа за родну равноправност, новинарки и понеког научника и новинара.

 

Жене у Србији чине 52 одсто становништва и њихов потенцијал је огроман ресурс. Оснаживање жена да активно развијају и користе ИКТ креира услове за њихово укључивање у нову е-економију, односно у друштво знања у коме институције и организације омогућавају људима и информацијама да се развијају без ограничења уз отворене могућности масовне производње и коришћење свих врстa знања у оквиру друштва. Неопходност отварања јавних дискусија, истицања потенцијала које има Србија у младим научницама, давања инспиративних примера и активна партиципација медија у промоцији техничких и информационих наука, представљају предуслов за постизање резултата у погледу већег учешћа жена у ИКТ сектору.

Циљ овог округлог стола био је промоција особа и институција које се баве науком и њеном популаризацијом и њиховим приближавањем широј јавности кроз штампане и електронске медије. Највише се говорило о томе зашто жене и њихови проблеми и успеси нису довољно изазовна тема за медије, на који начин такве теме представљати у медијима, а како је могуће кроз инспиративне и позитивне примере заинтересовати девојчице у основној школи и девојке у средњој школи да развију интересовањe за науку и технологију.

Округли сто под називом „Улога медија у промоцији младих научница“, који је одржан у четвртак, 6. децембра, трећи је у низу округлих столова под заједничким називом „Учешће жена у науци и технологији: изазови, могућности и пут напред“. Циљ ових округлих столова је био да се отвори дискусија о учешћу жена у науци и технологији и да се повећа заинтересованост жена за избор научних и техничких занимања.

Претходна два округла стола су одржана 26. септембра у оквиру манифестације „Дани будућности: Роботика“, коју је организовао Центар за промоцију науке са Електротехничким факултетом Универзитета у Београду.

 

Остале активности