ЦПН на Фестивалу науке

ЦПН на Фестивалу науке

Завршен је Фестивал науке 2012, на коме је ЦПН представио десет отворених научних питања о којима грађани могу да гласају

Овогодишњи Фестивал науке отворен је у четвртак, 29. новембра, у 10 часова, и трајао је четири дана, све до недеље у 20 сати. У оквиру фестивала, Центар за промоцију науке ове године представио се интерактивном изложбом „Десет отворених питања науке“.

Након серије изузетно посећених научнопопуларних манифестација којима су током протекле године грађанима Републике Србије приказана достигнућа у областима као што су фундаментална физика, роботика, математика, екологија, хемија и неуронауке, Центар за промоцију науке представио је поставку на шестом београдском Фестивалу науке под називом „Десет отворених питања науке“.

На темељу истраживања које је Центар за промоцију науке, у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Београду, спровео у марту 2012. о перцепцији науке међу грађанима, показује се да се грађани плаше науке и да је превасходно везују за школске предмете и унапред дефинисан скуп знања. Са мисијом да развија научну писменост и у жељи да науку представи онаквом каква јесте – као жив, непрекидни процес истраживања, Центар представља изложбу која приказује оне задатке и изазове који би у будућности могли значајно да утичу на свакодневицу.

Покровитељ поставке је чувени енглески физичар, хемичар и популаризатор науке Филип Бол, уредник часописа Nature, а селекција представљених нерешених научних проблема је инспирисана његовим члнаком Ten unsolved misteries, објављеним у часопису Scientific American у новембру 2011.

Вођен идејом да грађани Србије имају право на знање, под паролом „Гласај за науку“, посетиоци Фестивала науке су на овој поставци имали прилику да изаберу једну научну област на коју ће током 2013. године Центар за промоцију науке посебно обратити пажњу у оквиру својих програма. Гласање за научну тему ће се наставити на адреси glasamzanauku.cpn.rs, а изложба о десет отворених питања ће од 15. децембра бити постављена у Галерији Науке и технике САНУ.

 

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ 2012.
Фестивал науке трајао је од 29. новембра до 2. децембра на четири локације у Београду: бивша Робна кућа „Клуз“, Студентски културни центар, Галерија Народне банке Србије и Театар „Бојан Ступица“. Специјална гошћа овогодишњег Фестивала била је астронауткиња Марша Ивинс, ветеранка пет мисија НАСА, која је провела 1300 сати у свемиру. На Фестивалу је такође било више од 40 гостију из иностранства и 450 младих научника из 36 домаћих научнообразовних институција.
Истражите више на сајту Фестивала науке.

Осим што на Фестивалу науке учествује као излагач, Центар за промоцију науке је и финансијски проковитељ фестивала. Наиме, Фестивал науке је један од 88 пројеката промоције које је Центар кроз Јавни позив финансијски подржао у 2012. У оквиру овог позива Центар је управо највећа средства у износу од два милиона динара издвојио за Фестивал науке.

Истражите више на Елементаријуму.

Остале активности