Година робота

Година робота

У протеклој години, роботи су шетали Србијом, расправлјало се о Хигсовом бозону, а математика је постала веома популарна. Надам осе још једној успешној години у којој ћемо ширити научну писменост

Година 2012. остаје обележена роботима. И уопште, ширењем научне писмености у све крајеве Србије. У Центру за промоцију наук се надамо још једној години у којој ћемо заједнички наставити успешан рад на промоцији науке.

Током протекле године, Центар за промоцију науке је подржао или организовао на десетине школских фестивала, трибина и јавних програма широм Србије, што је укључило и обележавање националног Дана науке, као и Светског дана науке за мир и развој.

На темељу истраживања које је у сарадњи са Филозофским факултетом спроведено почетком године, које је показало да се од свих научних области грађани највише плаше математике, у мају је у 20 градова Србије организована манифестација „Мај месец математике“ у којој је учествовало 100.000 грађана.

Током септембра 2011. Центар је организовао изложбу „Дани будућности: Роботика“ на којој су представљени роботи из свих крајева света и коју је посетило чак 150.000 грађана. Највише узбуђења је изазвало гостовање робота АСИМО кога је током три дана видело 10.000 гледалаца и који је данима привлачио пажњу свих медија.

У октобру, Центар је организовао изложбу „ЦЕРН у Србији“ коју је посетило 120.000 грађана. У новембру је отворена изложба о одрживој градњи и становању Metahousing, а у децембру Фестивал науке, на коме је Центар представио изложбу „Десет отворених питања науке“.

Осим што води евиденцију стручних друштава и издаје научнопопуларне књиге, Центар кроз своје редовне програме активно ради на научном образовању наставника, пружа подршку медијима у едукацију и производњи научних вести, док свим научноистраживачким установама у Србији помаже у медијском и уопште јавном промовисању свог рада.

За све ове намене, Центар је покренуо и самостално дизајнирао девет различитих сајтова, међу којима се посебно издваја научни портал Елементаријум, elemеntarijum.rs. Иначе, основни сајт Центра cpn.rs је већ у првој години постојања изабран за 50 најбољих сајтова у Србији.

Тренутно, две године након оснивања, у Центру ради 25 стално запослених, а у манифестацијама учествује још толико сталних сарадника из научне заједнице, као и на стотине верних волонтера.

Уз релативно скромно финансирање, Центар је обезбедио да само ове године кроз Јавни позив буде финансијски подржано 88 научнопопуларних пројеката невладних организација и научних установа. Крајем децембра је отворен и нови Јавни позив за пројекте 2013. године.

Центар сарађује са бројним организацијама не само у земљи, него у целом региону, а изложбе Центра су већ посетиле Македонију, Црну Гору и Босну и Херцеговину.

 

Остале активности