Изложба Мetahousing

Изложба Мetahousing

Поводом Светског дана науке, у организацији Центра за промоцију науке и Музеја града Београда, отварена је изложба „Metahousing – насеља прошлости и градови будућности“

Необична изложба аутора Милоша Спасића, кустоса збирке за праисторију Музеја града Београда, претходно је изазвала велику пажњу јавности у Лондону. У Србији, изложба је отворена 10. новембра, на Светски дан науке, у Галерији Науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2.

„Metahousing“ представља најпрепознатљивије, крајње аспекте неолитске и савремене архитектуре Београда. Она приказује винчанско насеље у Стублинама са преко 200 надземних кућа, сегменте новобеоградског блока 21 – Шест каплара, и елементе архитектуре за 21. век – Центар за промоцију науке у блоку 39.

Своју премијеру ова поставка је имала у Лондону на Међународној изложби архитектуре и дизајна, од 29. јуна до 15. јула 2012. године. Манифестација је била део ширег интернационалног културног пројекта Олимпијаде културе, којa је током овог лета у Лондону, упоредо са Олимпијским и Параолимпијским играма, објединила престижне догађаје из света културе и уметности.

Изложба „Metahousing“ ће бити постављена до 29. новембра 2012. Током изложбе биће организована и стручна предавања на тему археологије и архитектуре, као и креативне радионице за децу.

Изложба покреће нека занимљива питања:

Ко је градио изложене куће?
Ко је у њима становао некад, а ко у њима станује данас?
Како је становање поимано у неолиту, а како се поима у наше време?
Какави су били и какви јесу односи између суседа?
Како трансформација друштва утиче на развој куће и изграђене средине?
Које потребе човека треба да задовољи дом, објекат, насеље…?
Како и зашто се рађају насеља и зашто нестају?

За више информација следите линк: www.cpn.rs/metahousing/

 

Остале активности