Светски дан науке

Светски дан науке

На иницијативу ЦПН, у Србији се по други пут обележава 10. новембар, УНЕСКО Светски дан науке за мир и развој

Светски дан науке је датум који је предложен на Светској научној конференцији у Будимпешти 1999, са циљем да се скрене пажња на потребу за новом везом између науке и друштва. Тим поводом УНЕСКО је установио Светски дан науке за мир и развој, који је први пут обележен 10. новембра 2002. године.

Ове године, на десетогодишњицу прве прославе Светског дана науке за мир и развој, тема догађаја је „Наука за глобалну одрживост: повезаност, сарадња, трансформације“. Прославом се жели истаћи да је снажна сарадња међународне заједнице, укључујући све владе, међународне организације, грађанско друштво, научне заједнице и приватни сектор, једини начин да се постигну општи развој и одрживост.  

У Србији је овај дан први пут прослављен прошле, 2011. године, на иницијативу Центра за промоцију науке. Ове године ЦПН обележава Светски дан науке са намером да истакне потребу за јачањем свести јавности о улози науке у остваривању мирног и одрживог друштва.

Дани науке у Србији
Поред Светског дана науке, који Република Србија обележава као чланица УНЕСКО-а, 2011. године је, одлуком Владе, установљен и национални Дан науке, 10. jул, дан рођења Николе Тесле.

Поводом Светског дана науке, у Београду ће у суботу, 10. новембра, у Галерији Науке и технике САНУ, бити отворена изложба „Metahousing – насеља прошлости и градови будућности“, која је летос представљена у Лондону на „Међународној изложби архитектуре и дизајна“. Манифестација је била део ширег интернационалног културног пројекта Олимпијаде културе, одржане упоредо са Олимпијским и Параолимпијским играма, и објединила је престижне догађаје из света културе и уметности. Током изложбе биће организована и стручна предавања на тему археологије и архитектуре, као и креативне радионице за децу.

Светски дан науке ће бити обележен и у Новом Саду и то изложбом „ЦЕРН у Србији“, чије је отварање заказано за 9. новембар 2012, у холу зграде Департмана за физику Универзитета у Новом Саду. Ову изложбу, коју је у главном граду поставио Центар за промоцију науке, већ је видело више од 120.000 грађана.

Истражите више на www.cpn.rs/metahousing

 

Остале активности